Det räcker med att anmäla.
- Hittills har butiker bara fått kameraövervaka och spela in kassalinjer samt in- och utgångar på en anmälan, säger Kristin Stahmann, förvaltningshandläggare vid Länsstyrelsen i Östergötland. För att få övervaka och spela in kunderna i hela butiken har det krävts tillstånd. Men från första juli räcker det med en anmälan till länsstyrelsen för att få montera kameror för både övervakning och inspelning i hela butiken.
(Utrymmen som omklädningsrum, provhytter och toaletter, får inte kameraövervakas)
Också i parkeringshus och på tunnelbanan får övervakningskameror sättas upp utan att tillstånd krävs.
Länsstyrelsen beviljar tillstånd, där det behövs ett sådant, och tar emot anmälningar för kameraövervakning på platser som allmänheten har tillträde till. Det är också länsstyrelsen som har ansvar för tillsynen av både tillståndspliktiga och anmälningspliktiga övervakningskameror.
- Vi går ut och kontrollerar hur det ser ut, säger Kristin Stahmann. Det finns en nationell tillsynsplan som vi följer. I år är det kameror i köpcentrum och gallerior vi tittar extra på.
För närvarande finns totalt 346 tillstånd för kameraövervakning och 500 anmälningar om detsamma registrerade hos Länsstyrelsen i Östergötland. Hur många kameror som används inom de olika tillstånden och anmälningarna har länsstyrelsen ingen uppgift om.
Kränkande fotografering
Tidningen Riksdag & Departement har sammanställt lagändringar som träder i kraft 1 juli. Ytterligare en av dessa är den omstridda lagen om kränkande fotografering. Det blir brottsligt att i hemlighet och utan tillstånd filma eller fotografera någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en plats som är avsedd att vara privat - en toalett, ett omklädningsrum eller liknande. Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Fotograferingen ska inte räknas som brottslig om den är försvarbar med tanke på syfte och sammanhang - till exempel som en del av ett journalistiskt nyhetsarbete. Lagen gäller inte för den som fotograferar någon inom ramen för en myndighets verksamhet.
Skadegörelse kan bli fridskränkning
Vidare ska brottet våldtäkt från första juli omfatta flera fall av sexövergrepp. Begreppet "hjälplöst tillstånd" tas bort. Istället bedöms om offret varit i en "särskilt utsatt situation" Syftet med förändringen ska vara att även situationer där offret möter övergreppet med passivitet ska kunna räknas som våldtäkt. Minimistraffet för grovt sexuellt utnyttjande av barn höjs från sex månader till ett års fängelse. Och den som köper barnsex eller utnyttjar barn för sexuell posering utomlands kommer att kunna straffas för det i Sverige, även om det är tillåtet i det andra landet.
Likaså utvidgas vad som kan bedömas som fridskränkning. Skadegörelse mot en närstående persons egendom och att bryta mot kontaktförbud ska kunna bedömas som grov fridskränkning eller grov kvinnofridskränkning. Dessutom höjs minimistraffet för båda dessa typer av brott från sex till nio månaders fängelse. Sedan tidigare är brott mot liv, hälsa och frihet samt sexualbrott den sortens brott som kan vara fridskränkning.
Mer kvar av biståndet
Från första juli får den som levt på ekonomiskt bistånd minst sex månader behålla en del av lönen från arbete. Under två år ska bara 75 procent av arbetsinkomsterna räknas in när socialtjänsten gör beräkningen om ett hushåll har rätt till ekonomiskt bistånd. Nytt är också att gränsen höjs för när barnens inkomster ska räknas in. Skolbarn och barn som bor hemma kan ha inkomster på ett prisbasbelopp (för år 2013 beräknat till 44 500 kronor) innan det påverkar storleken på det ekonomiska biståndet. Socialnämnden ges också större möjlighet att hänvisa bidragstagare till praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet.
Vård för papperslösa
Villkoren för papperslösa förändras. Papperslösa vuxna får rätt till samma subventionerade hälso- och vård samt tandvård som asylsökande vuxna. Barn som är i Sverige utan tillstånd ska få vård som om de vore bosatta här. Papperslösa barn får samma rätt till utbildning som de barn som bor i Sverige, däremot omfattas de inte av skolplikten.
Räkna med fler timmar
Och så väntas mer matte för elever i grundskolan och motsvarande skolformer. Totalt ökar antalet undervisningstimmar i matematik från 900 till 1020. Timplanen för grundskolan ändras så att antalet undervisningstimmar i svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska inte får minskas för att ge mer undervisning i andra ämnen.
Källor: Riksdag & Departement, riksdagen.se,