Kursen heter UFO - från foliehatt till forskningsämne, och är en fristående kurs där Henrik Nordvall, professor i vuxenpedagogik, är kursansvarig.
– Syftet med kursen är att diskutera vad forskning och vetenskap är. Vi kommer att gå igenom vad forskning säger om ufo-temat och ge olika perspektiv.
Henrik Nordvall berättar att religionsvetenskapen länge har intresserat sig av ämnen i form av trosföreställningar men nu har även naturvetare gett sig in i forskningsprojekt.
– Det forskas på om interstellära resor skulle vara möjligt och om spår från utomjordiska civilisationer går att hitta i vårt solsystem
Varför startades den här kursen?
– Det har hänt något i frågans status. Från att vara illa ansett till att nu vara något som uppmärksammas i etablerade sammanhang. NASA och Pentagon bevakar frågan och det är ett skäl till att jag och fler har intresserat oss. Det har fått en annan plats i det offentliga rummet.
Förstår du de som tycker att kursen är onödig?
– Nej, det här är en kurs som handlar om vetenskap. Det här har ett stort samhällsvärde. Det vore ju nästan oansvarigt att vi som forskare och universitet inte tar i sådana här frågor som väcker stort intresse. Det har betydelse för samhällsutvecklingen. Att motverka tvivelaktiga konspirationsteorier tycker jag att vi som universitet bör göra.
Framsteg inom forskning om planeter i andra solsystem gör att Henrik Nordvall tror att det inom en snar framtid kan visa sig om det finns fler civilisationer i Vintergatan.
Tror du att det finns liv i rymden?
– Det vore galet att utesluta den tanken.