Videon är inte längre tillgänglig
Stora Torget är hjärtat i Linköpings uteliv under sommarhalvåret. På torget huserar krogarna Storan, Yellow Fellow och Överste Mörner. Krogkungen Johannes Soner driver Storan och ser fram emot att öppna uteserveringen för 18:e året i rad. Restaurangen har plats på torget för uppemot solsugna 200 gäster. I år får även systerrestaurangen Malt och Humle på Borgmästaregatan en uteservering på 70 kvadrat.
För att få driva en uteservering krävs ett tillstånd från kommunen. I praktiken är det ett tidsbegränsat bygglov som gäller ett år i taget och där man hyr marken av kommunen. Ett tillstånd på Stora Torget kostar 1 212 kronor, plus 44 kronor i hyresavgift per kvadratmeter och månad.
– Visst kostar markupplåtandet lite, men den största kostnaden är att slänga upp och plocka ner uteserveringen, det är riktigt dyrt. Det skulle vara bra om man kunde göra det på ett smidigare sätt, säger Johannes Soner.
Säsongen för uteserveringstillstånd i Linköping sträcker sig år från 14 april till runt 30 september. På Stora Torget blir premiären den andra helgen i april. Johannes Soner är laddad.
Hur mycket folk hoppas ni på inför premiärhelgen?
– Det kan inte bli mer än fullt – och det brukar bli det.
Vilket är det säkraste vårtecknet på menyn?
– De tre sommarklassikerna räksmörgås, caesarsallad och burgaren. Sedan är ju rosén helt oslagbar, och daiquiris och mojitos behöver man inte ens skriva på menyn, de säljer sig själva.