Nya IVA modernt – men inte optimalt för en andra våg

Den nyinvigda IVA-avdelningen på US har svårare att vårda många covid-patienter än den gamla som användes i våras. Därför låter man intensivvårdsplatser som byggdes upp då vara kvar ett tag till.

Nyligen invigdes en nya IVA-avdelning på US. På bilden visar specialistsjuksköterskan Hanna Andersson, specialistläkare Maria Stenqvist och undersköterskan Barbro Eklund en simulerad vårdsituation vid respirator.

Nyligen invigdes en nya IVA-avdelning på US. På bilden visar specialistsjuksköterskan Hanna Andersson, specialistläkare Maria Stenqvist och undersköterskan Barbro Eklund en simulerad vårdsituation vid respirator.

Foto: Patrik Ljungqvist

Linköping2020-09-23 17:25

– Med tanke på de extraordinära utmaningar som pandemin innebar så var det bra att vi inte hann flytta in i de nya lokalerna tidigare. De gamla var mer invanda och de nya är byggda på ett sätt som gör det svårt att samvårda flera patienter, vilket vi var tvungna att göra i våras, säger Anna Oscarsson Tibblin, verksamhetschef på anestesi- operations- och intensivvårdskliniken (ANOPIVA).

Flytten blev fyra månader försenad, men det är verksamhetschefen tillfreds med. Nu när arbetsbelastningen kopplad till pandemin har lugnat ner sig har flytten varit enklare att genomföra. På nya avdelningen, där patienter med svåra infektioner och trauman vårdas, är patientrummen större och mer anpassade till dagens moderna intensivvård. Men de är också byggda på ett sätt som gör det svårare att vårda flera patienter i samma rum. Därför kommer den buffert av intensivvårdsplatser som byggdes upp under pandemin och de nu utflyttade lokalerna finnas kvar ett tag till.

– De kommer att stå orörda under hösten för att ha en beredskap att expandera vid en andra våg.

Ingen covid-patient har varit i behov av intensivvård i länet sen i slutet av augusti, men lika oförutsett som en världsomfattande pandemi skulle slå till i våras, kan också nya resurskrävande vårdbehov uppstå i framtiden.

Är det hållbart att behöva ha beredskap med tillfälliga avdelningar, borde inte de nya lokalerna vara de primära för framtiden?

– Jo, men vi har en beredskap att kunna hantera ett visst antal covid-patienter på nya IVA. Det jag talar om är om vi skulle få en kraftig topp igen. Då måste man tänka nytt och då handlar det ju om beredskapsfrågor, säger Anna Oscarsson Tibblin.

undefined
Nya lokalerna innehåller modernare utrustning och fler tekniska lösningar. Intensivvårdssjuksköterskorna Marcus Lundin och Carina Jonsson övervakar en patients hälsotillstånd.

Nya avdelningen är byggd för tolv vårdplatser, men i nuläget bemannas nio precis som tidigare. Planen är att kunna utöka platserna på sikt, men det styrs av både ekonomi och tillgång på specialistkompetens. Byggkostnaden ligger på 95 miljoner kronor plus 20 miljoner kronor i utrustning, enligt Region Östergötland.

– Vi är verkligen jätteglada för vår nya avdelning, men intensivvård är primärt varken lokaler eller utrustning utan medarbetarna som jobbar. Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan grupp, när det kommer till både personal och patienter, som är mer värd att få fräschare lokaler. Det var hög tid för oss nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!