Nya IVA-avdelningen blev försenad – nu har den öppnat

Pandemin försenade öppningen med fyra månader, men nu har den nya intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping invigts.

Ny IVA-avdelning på US invigd. På bilden visar specialistsjuksköterskan Hanna Andersson, specialistläkare Maria Stenqvist och undersköterskan Barbro Eklund en simulerad vårdsituation vid respirator.

Ny IVA-avdelning på US invigd. På bilden visar specialistsjuksköterskan Hanna Andersson, specialistläkare Maria Stenqvist och undersköterskan Barbro Eklund en simulerad vårdsituation vid respirator.

Foto: Patrik Ljungqvist/Jeppe Gustafsson

Linköping2020-09-22 14:39

Trycket på Region Östergötlands intensivvårdsavdelningar (IVA) har sen i våras varit tungt på grund av den rådande pandemin, men sen i slutet av augusti har inga patienter på länets sjukhus behövt intensivvård till följd av covid-19. Pandemin har inneburit att öppnandet av den nya IVA-avdelningen fick skjutas fram fyra månader, men nu när läget lugnat ner sig kunde lokalerna invigas i fredags.

– Här har vi rymliga lokaler som vi behöver med övervakning, diagnostik, behandling och omvårdnad av intensivvårdskrävande patienter och för att kunna isolera smittsamma patienter, säger Anna Oscarsson Tibblin, verksamhetschef på anestesi- operations- och intensivvårdskliniken (ANOPIVA) i ett pressmeddelande.

Den nya avdelningen har tolv platser och ligger i huvudbyggnaden nära övriga IVA-avdelningar. Några platser ska vid behov kunna användas för covid-patienter. 

De nya patientrummen är större än tidigare och har flera moderna lösningar. Fönster till och mellan rum kan växla mellan att vara transparanta eller frostade beroende på vårdbehov. Det finns också teknik för att kunna ställa om ljuset i rummen och på så sätt styra och justera intensivvårdspatienternas dygnsrytm.

– I moderna och ändamålsenliga lokaler får medarbetarna nu ännu bättre förutsättningar att bedriva intensivvård för svårt sjuka patienter. Det har vi sett dem göra på ett fantastiskt sätt, inte minst nu under pandemin, säger regiondirektör Krister Björkegren i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!