Nya incidenter i Tinnerö – "misstänkt" ko bortplockad

Efter att två personer blev stångade av kor i Tinnerö Eklandskap för två veckor sedan har kommunen flyttat en flock från vandringsleden. Men det finns alltid en risk med kogrupper, säger Anders Jörneskog på Stadsmiljökontoret.

Dessa skyltar sattes upp runt om i Tinnerö Eklandskap i maj, efter att det två gånger hänt att besökare blivit stångade av en ko.

Dessa skyltar sattes upp runt om i Tinnerö Eklandskap i maj, efter att det två gånger hänt att besökare blivit stångade av en ko.

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-07-17 06:00

"Varning!", står det på skyltarna som sattes upp i Tinnerö Eklandskap i maj efter att en ko vid två tillfällen stångat besökare. Håll avstånd till betesdjuren, gå aldrig mellan ko och kalv och undvik att ta med hunden, lyder budskapet.

När Håkan Gustafsson vandrade runt Rosenkällasjön för två veckor sedan såg han skyltarna och var försiktig. Men ändå ilsknade en av kossorna till. 

– Vi var noga med att inte gå emellan och smög förbi lite försiktigt. Men det gick fort, kon kastade upp mig och jag hamnade i diket. Det var lite chockartat.

Anders Jörneskog, kommunekolog på Stadsmiljökontoret, berättar att det är ytterst sällsynt att kossorna stångar besökare. 

– Vi har haft flera hundra kor i 20 års tid. När det här har hänt tidigare år har det berott på att man gått med stora hundar eller att folk springer med hörlurar och tror att det här är ett vanligt motionsspår. Men i år har det varit flera incidenter i en av flockarna, problemet är att vi inte vet vilken individ det är. 

Det är en särskilt beskyddande ko som tros vara problemet. Totalt har det varit fyra incidenter med fem personer inblandade. De första stångningarna skedde i maj och det var alltså då kommunen satte upp skyltarna. 

– Vi bedömde att korna skulle lugna ner sig när de blev vana vid besökare, men sedan skedde två nya stångningar förrförra veckan, säger Anders Jörneskog. 

Därför beslutade kommunen förra fredagen att flytta flocken till en fålla som inte korsas av vandringsleden. Man har även plockat bort kon som tros vara skyldig.

– Men vi är inte säkra på att det är rätt ko. Vi har pratat med nästan alla som blivit stångade för att kunna identifiera den, men man blir så chockad när man blir stångad. Men utifrån beskrivningarna har vi bedömt att det är den, säger Anders Jörneskog. 

Han berättar att det finns tre hagsystem och att man så småningom kommer behöva flytta tillbaka flocken till ett område med vandringsled, när betet tar slut. Men man har alltid uppmanat till avstånd, säger Anders Jörneskog. 

– Om man går vandringsleden ska man vara uppmärksam på att det finns betesdjur. Är man orolig ska man inte gå in i en hage med stängda grindar.  

De flesta vägarna har inte betesdjur, menar han.

– För att ge ett besked som vi kan stå för, vill vi inte att man närmar sig en flock som står vid vandringsleden, då är det lämpligt att gå åt andra hållet. Gå så nära en flock att det kan ge en reaktion ska man aldrig göra. 

Han beskriver lämpligt avstånd som flera tiotals meter, kanske ska man inte gå närmare än 50 meter. 

Men förstår folk som läser skyltarna att det handlar om sådana avstånd? 

– Nej, kanske inte, men vi utgår från att man förstår att man ska hålla sig på ett avstånd som inte kan ge en reaktion, det är inte armlängds avstånd. Korna kan väga 800 kilo, om man får en snyting är det nästan som att krocka med en bil.

Men Anders Jörneskog understryker att det vanligtvis inte är några problem. 

– Vi har nått över 100 000 besök, så incidenterna har varit få. Men de är självklart lika beklagliga för det. 

Håkan Gustafsson berättar att han är lite stel i nacken efter olyckan, men när han åkte in till akuten efter olyckan visade det sig att han klarat sig utan skelettskador. Han är nöjd över att kommunen reagerat. 

– Det var rätt åtgärder, säger han. 

Tinnerö Eklandskap

"Tinnerö Eklandskap natur och kultur" är ett naturreservat i Linköpings kommun. Eklandskapet sträcker sig över 683 hektar. Här finns drygt 20 kilometer leder och stigar för vandring, samt ett nät av grusvägar där man även kan cykla.

I området finns både stora kulturmiljövärden och ett rikt växt och djurliv. Tinnerö ängar är ett forntida odlingslandskap, med fornlämningar från äldre järnåldern. 

I eklandskapet betar 200 kor med kalvar och 300 tackor med lamm. 

Källa: länsstyrelsen.se, linkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!