Nya grepp i arbetet med EU-migranter

Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér besökte på fredagen Åtvidaberg och Linköping. Under en pressinformation presenterade hon satsningen på en nationell samordnare för tiggande EU-migranter.

Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, till höger, besökte Östergötland och kommunalrådet Eva Lindh. Nya förutsättningar för äldreomsorgen samt nya grepp i arbetet med EU-migranter presenterades.

Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, till höger, besökte Östergötland och kommunalrådet Eva Lindh. Nya förutsättningar för äldreomsorgen samt nya grepp i arbetet med EU-migranter presenterades.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-12-19 21:45

På programmet för dagen fanns en invigning av äldreboendet Kopparsvanen i Åtvidaberg. I Linköping besöktes bland annat Stadsmissionen för att lyfta frågan om EU-migranternas siutation.

Under pressinformationen kom det fram att regeringen i januari kommer att tillsätta en nationell samordnare som bland annat ska skapa ett forum där kommunerna kan utbyta erfarenheter. Samordnaren kommer också att, om det behövs, lyfta frågor upp på regeringsnivå.

– Det välkomnar vi verkligen. Vi behöver diskutera den här frågan nationellt, säger Eva Lindh, som tillträder som ordförande i äldrenämnden efter årsskiftet.

Gehör i riksdagen

Det här är något som de flesta kommunerna berörs av men har olika beredskap och engagemangnivå för.

– Vad regeringen ska och bör göra är att hålla kontakt med EU-migranternas hemländer, säger Åsa Regnér. Det kommer exempelvis folk från Rumänien och Bulgarien. Jag ska träffa min Rumänska kollega för att diskutera socialpolitik, och hur de här utsatta människorna kan få ett drägligare liv i hemlandet. Vi ska också se hur man bättre kan nyttja EU-medel.

I budgeten som regeringen lade fram före regeringskrisen så hade 2 miljarder kronor anslagits till äldreomsorgen med betoning på bemanning. I det förslag som vann gehör i riksdagen finns nu 1 miljard anslagen.

– Räknar man på vad det innebär här lokalt så blir det en skillnad på nästan 16 miljoner som Linköping inte kan tillgodogöra sig, säger Åsa Regnér.

Minimala resurser

Regeringen arbetar vidare med den budget som vunnit gehör i riksdagen och satsar på kvalitet, personal och deras kompetens samt arbetsvillkor.

– Vi kommer att i regeringen efter jul- och nyårshelgerna att fatta beslut om en kvalitetskommission som ska jobba utifrån de här frågorna.

Kvalitetskommissionen ska samla experter och viktiga aktörer för att få till en samsyn och långsiktighet.

– Vi har under en lång tid fått minimala resurser till äldreomsorgen, säger Eva Lindh. Linköping ligger i dag på 28 procent under standardkostnaden. Det vill vi som tillträdande majoritet göra någonting åt. Vi har tagit de första stegen för att vända den här utvecklingen genom att stoppa en besparing på 14 miljoner kronor, plus att vi ökar med 10 miljoner för en ökad personaltäthet år 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om