Nya försök att städa Rydskogen

Rydskogen är fortfarande full av skräp. Nu bjuds allmänheten in för att städa.

Förra årets skörd av skräp.

Förra årets skörd av skräp.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2018-04-19 18:34

För andra året i rad arrangerar Naturskyddsföreningen tillsammans med Linköpings kommun en städdag i Rydskogen. Sedan förra året har skogen återigen fyllts upp av skräp och för att råda bot på problemet, om än tillfälligt, bjuds Linköpingsborna in för att bidra.

– Förra året hade vi städdagen på årets sämsta dag. Det var fullständig katastrof, när jag och min man vaknade på morgonen såg vi att det kommit blötsnö och det var så kallt. Jag trodde att det bara var jag och en kompis från Naturskyddsföreningen som skulle komma men det kom faktiskt runt 20 personer, säger initiativtagaren Olga Holmgren.

De tappra städarna kämpade på i kylan och fick ihop sju säckar med skräp.

– Det var så vansinnigt kallt att vi inte orkade mer än två timmar och med tanke på det, och hur få vi var, så är sju säckar rätt mycket.

Efteråt var det många som hörde av sig till Olga med önskemål om fler städdagar och därför kommer nu uppföljningen. Nyligen var hon i Rydskogen och inspekterade och såg att det fortfarande finns ett stort behov av städning. De mest utsatta områdena är cykelbanan längs med Industrigatan där det ligger ett "hav av plastpåsar" och skogen nära McDonalds.

Det här är en tillfällig lösning, hur tror du att man kan nå en långsiktig lösning?

– Det är definitivt en kortsiktig lösning, men vi gör det också för att lyfta problemet och diskutera med andra.

Är fler papperskorgar lösningen?

– Nej, nej, herregud nej. Det hjälper inte alls! Vi bor i Ramshäll och längs med Tinnerbäcken finns det otroligt många papperskorgar. Trots det finns det jättemycket skräp som folk slängt längs med bäcken.

Om det blir fler städdagar vet hon inte, däremot kommer hon snart börja bjuda in till "ploggning" – en kombination av att jogga och plocka skräp.

– Jag tror inte på att föreläsa för folk om att de inte ska slänga skräp, det borde folk redan ha fattat för länge sen.

Städdag i Rydskogen

Lördag 21 april. Samling klockan 10.00 vid Rydskogens motionscenter. Ta med handskar!

Alla plockare bjuds på grillad korv och festis.

Ploggning:

Joggare samlas i grupp, eller för egen hand, och plockar skräp samtidigt. Snart kommer facebook-gruppen "Ploggning i Linköping" där ploggningsrundor annonseras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!