Nya förslagen: Linköping bör bli som Köpenhamn

Ett stråk med inspiration från Köpenhamn – och ett förbud mot elsparkcyklar. Det är två av de Linköpingsförslag som samlar flest röster just nu.

Lite mer så här borde Linköpings hamn se ut i framtiden, tycker en förslagsställare. Bild från Nyhavn i Köpenhamn.

Lite mer så här borde Linköpings hamn se ut i framtiden, tycker en förslagsställare. Bild från Nyhavn i Köpenhamn.

Foto: Erik Johansen

Linköping2021-10-02 12:00

På linkoping.se/linkopingsforslaget har medborgarna möjlighet att föreslå och rösta på saker som de vill att kommunen ska satsa på. De förslag som får minst 100 röster tas upp till behandling av tjänstemän och/eller politiker. Om förslagen sedan blir verklighet eller inte återstår att se.

Just nu är det elva förslag som uppnått 100-gränsen. Allra flest, 315, har röstat på att Ekängen ska få ett utegym. Fler platser på resursskolor för barn med behov av särskilt stöd har samlat 191 röster. 

Elsparkcyklarna som hyrs ut i Linköping missbrukas av personer som inte följer trafikreglerna, anser en person som vill förbjuda verksamheten på samma sätt som man gjort i Köpenhamn. Det förslaget har fått 172 röster.

169 vill ha en gång- och cykelbro över Folåsavägen i Vikingstad. En central badplats i Stångån har samlat 145 röster, digital hantering av ansökningarna om skolskjuts 135, cykelgarage vid Linghems station 125, tryggare gestaltning av gång- och cykeltunneln vid Linköpings resecentrum 122, rökfria badplatser 117 och lekplats för små barn vid aktivitetsparken i Ljungsbro 116.

Strax över 100-gränsen, med 113 röster, finns ett förslag om att skapa ett mer levande stråk vid Stångån. Förslagsställaren efterlyser fik och restauranger samt små fiskebodar med handel, allt med inspiration från Köpenhamn.

Som bubblare närmast under gränsen finns förslag om fri parkering i Vallastaden och offentlig toalett i Linghem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!