Här är nya hotet mot östgötska skogarna: "Kämpa länge"

Östergötlands granar går en hård match mot granbarkborren – men också mot en lika fruktad släkting. "Den dubbelögade bastborren kommer vi få kämpa länge med", säger Mattias Sparf på skogsstyrelsen.

Angrepp från dubbelögad bastborre finns i 20 procent av den granskog som granbarkborren har dödat.

Angrepp från dubbelögad bastborre finns i 20 procent av den granskog som granbarkborren har dödat.

Foto: Gunnar Isacsson

Linköping2024-04-19 19:00

Nyligen presenterades siffror som visar att 20 procent av den granskog som granbarkborren dödat i Sverige också haft inblandning av den dubbelögade bastborren.

Några exakta siffror för Östergötland finns inte, men Mattias Sparf, som är skogskonsulent i östgötadistriktet, menar att problemet rör länet "i allra högsta grad".

– Vi har misstänkt att den står för en hel del skador. Det har hänt att man kommit till död granskog och vid första anblicken trott att det bara är granbarkborren som varit framme. Men när man granskat mer noga har det funnits spår även av dubbelögad bastborre. 

Arten är inget nytt inslag i den svenska naturen, men har tidigare bara angripit enstaka granar i mycket dåligt skick. Det nya är att större områden har dödats – antingen enbart av den dubbelögade bastborren eller tillsammans med granbarkborren. 

– Historiskt sett har vi inte betraktat dubbelögad bastborre som en riktig skadegörare. Men från 2018 har vi tydligt sett att den varit tillräckligt potent att döda större områden av gran, säger Mattias Sparf.

Är du orolig?

– Orolig är kanske fel ord, men det är definitivt något som vi måste börja hantera. Vi har mycket gran som framöver växer in i attraktiva åldrar för skadeinsekterna. Det i kombination med ett allt varmare och torrare klimat gör att det kommer bli ett större problem i framtiden. 

undefined
Angrepp från dubbelögad bastborre finns i 20 procent av den granskog som granbarkborren har dödat.

Mattias Sparf menar att det stora problemet är att många granar både i Östergötland och i Sverige står på fel mark och inte blir tillräckligt motståndskraftiga för angrepp från skadeinsekter. En gran behöver fuktig och frisk mark men har alltför ofta planterats i torra områden som passar bättre för tall.

– Från 2018 har många markägare blivit bättre på att anpassa sig, men så länge som vi har gran på fel mark kommer problemet med skadeinsekterna att finnas. Vi kommer att få jobba med den här baggen i åtminstone 30-40 år till.

Även alltför stora bestånd med ett och samma trädslag är problematiskt.

– Blandskogar är det som gäller, även om jag vet att de är svårare att sköta. Monokulturer är mer lättskötta när allt går bra, men nu har spelplanen ändrats.

Den mer välkända granbarkborren är svår att bekämpa. En fördel med den dubbelögade bastborren är att larverna övervintrar i barken vilket skulle ge en större effekt om man avverkar vintertid. Samtidigt sker angreppen relativt sent på året vilket gör att granar ser gröna och friska ut även under vintern trots att de är på väg att dö.

– Det gör den svår att upptäcka, säger Mattias Sparf.

undefined
Mattias Sparf från skogsstyrelsen tror att den dubbelögade bastborren blir ett problem för lång tid framöver.

Hur jobbar skogsstyrelsen vidare med den dubbelögade bastborren?

– Vårt arbete handlar om att skapa robusta och motståndskraftiga skogar genom variation. Det är vårt strå till stacken. Den aktiva bekämpningen är svår och vi kan inte utföra den.

Dubbelögad bastborre förekommer i hela Sverige och är något mindre än granbarkborren. Den angriper så vitt man vet bara granar. Namnet kommer av att den har dubbla uppsättningar ögon.

Granbarkborren har vållat enorma skador på granskogen i södra Sverige sedan den torra sommaren 2018, men de senaste åren har den minskat.

– Tidigare utbrott har klingat av efter tre-fyra år, nu är vi inne på år sex och den är fortfarande ett problem. Förr var angreppen drivna av stormfällningar där man inte tagit rätt på virket, den här gången är det helt och hållet drivet av klimatförändringarna, säger Mattias Sparf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!