För några år sedan utredde Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) cirka 15 nya substanser för narkotika per år. 2013 var det 45. Redan i år har ytterligare 40 substanser utretts och prognosen för 2014 är att ett 60-tal kommer att utredas totalt.
På SKL i Linköping innebär ökningen att man tvingats investera i ny utrustning, samt att man behövt nyrekrytera.
– Vi har fått anpassa oss efter den verklighet vi lever i, säger Åsa Klasén, gruppchef på droganalysenheten på SKL.
Känner ni att ni hinner med?
– Ja det känner jag, vi jobbar också ständigt med att utbilda personal och har bra kompetens. Om det är nödvändigt att rekrytera mer så gör vi ju det.
Även under semestertider pågår utredningarna som vanligt.
– Vi har flera pågående utredningar just nu som blir klara den här veckan och nästa vecka, säger Åsa Klasén.
Vad är det för personer som tillverkar de här nya substanserna?
– Det behövs en viss kemisk kunskap. Det krävs synteskemister, säger Åsa Klasén.
Den främsta importen kommer från Kina och kommer in i Sverige genom vanliga försändelser och små postpaket. Främst är det ungdomar som använder de nya drogerna, som beställs via Internet.
Att veta exakt vilka nya droger som kommer hela tiden är svårt för polisen.
– Vi har inte de resurserna. Om jag informerar om en drog i dag är det en annan i morgon. Därute skulle du inte se skillnad, det gäller att vara uppmärksam på människorna på fältet, säger Ulf Karlsson, utredare vid narkotikaroteln på polisen i Östergötland.
Med de nya, okända drogerna kan polisen inte gripa den som missbrukar, eftersom testerna inte brukar ge utslag. Och därmed är det många som undgår behandling.
– Det stora dilemmat är just när testet visar negativt. Då lever också föräldern vidare i den tron att barnet inte tagit några droger, säger Ulf Karlsson.
Många ungdomar verkar inte tänka på faran med att stoppa i sig okända substanser, enligt Ulf Karlsson.
– När man köper droger på nätet har man ingen som helst aning om vad det är man får. Det kan inte sägas tillräckligt, säger Åsa Klasén.