Detta är möjligt med hjälp av specialglasögon som sluter helt tätt och som kan spela upp scenarier samt kombinera dem med verkligheten utanför bilen. Som en del i ett större projekt har VTI tillsammans med Volvo utvecklat ett verktyg som liknar ett par skidglasögon.
– Du är ute och kör och så kommer en lastbil i kapp dig från sidan. Du ser allt som om det vore på riktigt, men lastbilen är helt virtuell, berättar Fredrik Bruzelius, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).
Det kallas för augmentedreality, eller förstärkt verklighet. Tekniken kommer från spelvärlden och den spås en mycket expansiv framtid, inte minst sedan Facebooks köp av uppstartsföretagetOculus för två miljarder dollar. Eller Googles satsning på smarta glasögon där användaren kan fota, ringa videosamtal och vara uppkopplad på internet.
Utvecklingen går mot allt fler säkerhetssystem i våra fordon, som exempelvis automatisk inbromsning. För att kunna utveckla systemen på ett säkert sätt krävs teknisk utrustning som kan användas för kostnadseffektiva, kontrollerade försök. Det är också viktigt att kunna göra test i komplexa trafiksituationer och höga hastigheter. Man kan också sätt testa hur förare och bil uppför sig då ett virtuellt fordon eller en älg dyker upp på kollisionskurs.
På VTI i Linköping finns redan världsledande simulatorverksamhet. Men syftet med glasögonen är att forskarna ska komma så nära verkligheten som möjligt.
Fredrik Bruzelius har själv provat glasögonen:
– Jag tycker att de fungerar. Man känner ju bilens alla rörelser på ett annat sätt än i en simulator. Det ger en möjlighet att testa ett scenario på ett säkert och kontrollerbart sätt genom att låta föraren uppleva en mix av verklighet och simulerad miljö på en testbana. Då kan man utnyttja fördelarna med både simulering och fysiska tester samtidigt, säger Fredrik Bruzelius.
Ser du några risker med glasögonen?
– Vi använder dem bara för forskning på testbanor. Svårigheten för oss är att veta om föraren tar situationen på allvar och reagerar precis som i en riktig situation.
Forskare på VTI har tillsammans med Autoliv också utvecklat en styr- och bromsrobot som ska kunna användas i försök där det är för stora risker för människor att köra. På en forskardag vid den nya provbanan Asta Zero visades resultaten nyligen upp för ett hundratal forskare.