Nya bostadsmodellen – kan bli verklighet här

Bostadsföretaget Botrygg i Linköping har hittat en modell för att kunna bygga billiga hyresrätter. De gör det tillsammans med Örebro kommun.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

LINKÖPING2019-07-01 15:40

Grovt förenklat kan man säga att Botrygg bygger flotta bostadsrätter på framsidan till ett förhållandevis högt pris. En del av vinsten på dessa subventionerar några av hyresrätterna på baksidan av kvarteret.

I Örebro har bygget just påbörjats. Det ska bli 30 bostadsrättslägenheter och 100 hyresrätter och det är 20 av dessa hyresrätter som ska få en lägre hyra – kvarteret ska stå klart nästa år. De 20 utvalda lägenheterna får en hyresrabatt på mellan 15 och 30 procent beroende på storlek. Som exempel nämns en trea på 65 kvadratmeter som får en hyra på cirka 6 700 kronor per månad.

Det är lågt för att vara nyproduktion.

Den här idén har Botrygg haft ganska länge, de har ett liknande projekt i Göteborg men där har arbetet med detaljplanen dragit ut på tiden så därför blir nu Örebro först. Allt bygger på att kommunen äger mark som de vill ha bebyggd och att det finns en politisk vilja att försöka få till billigare bostäder.

– Örebro kommun har haft en vilja och en ambition att skapa hyresrätter med lägre hyror. Vi har arbetat fram den här modellen tillsammans under ett par års tid, berättar Adam Cocozza, vd för Botrygg.

Det svåra med "modellen" är att skriva avtal som fungerar även om husen byter ägare. Avtalen måste dessutom hindra att hyran smyghöjs i framtiden och de ska dessutom inte bara fungera mellan Botrygg och Örebro kommun utan tanken är att de ska kunna användas även mot andra byggföretag.

Lösningen är att Örebro kommun fortsätter att äga marken. Istället för att sälja hyr de ut den med ett tomträttsavtal. Så länge kommunen äger marken har de kontroll även om husen skulle byta ägare. De skriver också ett tilläggsavtal som reglerar hyran.

– Och i det avtalet finns ett vite som är så pass högt så att det inte blir lönsamt för oss att höja hyran, berättar Adam Cocozza

Den enda hyreshöjning som tillåts för de 20 lägenheterna är det som krävs för följa allmänna kostnadsökningar. Hyran får bara höjas lika mycket som ett genomsnitt av övriga fastighetsägares årliga höjningar.

Det är Örebro kommun som avgör vem som ska få hyra de 20 billigare lägenheterna – tanken är att de ska gå till hushåll som inte annars skulle ha råd att bo där.

Adam Cocozza är öppen för att upprepa modellen även i Linköping.

– Om Linköpings kommun kom till oss och sa att de vill göra samma sak så skulle vi ju kunna titta på om samma modell kan fungera även i Linköpings kommun. Men det krävs en uttalad politisk vilja för att detta ska bli verklighet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!