Att förtäta staden är något som politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har som mål. Problemet är bara att det oftast innebär att en park eller ett grönområde ryker. Men den här gången finns ingen sådan konflikt.
– Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi vill jobba med förtätning. När en fastighetsägare på det här sättet kommer in med en förfrågan om att förtäta på egen mark i stadsmiljö så kommer vi att prioritera de planerna, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Fastighetsägaren har redan en skiss på hur ett nytt hus skulle kunna se ut. Enligt den får det åtta våningar med 29 bostäder, de flesta tvårumslägenheter. Huset byggs över delar av garagenedfarten vid Engelbrektsgatan och kan eventuellt byggas ihop med husen på Bielkegatan , men då bara upp till våningsplan fem.
Om husen byggs ihop blir det ytterligare 4 lägenheter. Garaget ska fortfarande gå att komma in i, men då med en smalare nedfart.
Beslutet som fattades av nämnden i förra veckan innebär att en prövning av förslaget inleds. Detaljer, som till exempel husets höjd kan komma att justeras under arbetets gång.
Men trots att idén vann politikernas gillande kommer det att ta tid. Linköpings kommun har som mål att en ordinär detaljplan ska bli klar på 12 månader. Mycket snabbare än så kan det inte gå eftersom plan- och bygglagen styr tidsgränser som till exempel hur länge ett samråd ska pågå.
Men i detta fall är samhällsbyggnadskontorets bedömning att arbetet med detaljplanen kommer igång först hösten 2015 och sen blir färdig i början av 2017.
– Vi vill ju dra igång direkt, naturligtvis. Det är väl ingen som vill att det ska ta lång tid. Samtidigt är sådana här projekt långsiktiga så det förändrar egentligen inte något, säger Göran Magnusson, vd för Von Dufva fastighets AB.
För Muharrem Demirok är frågan om varför det tar sån tid ständigt återkommande. Att grannar överklagar och att plan- och bygglagen sätter ramarna kan han inte göra mycket åt. Däremot är han öppen för att diskutera när arbetet sätter igång.
– Att det står en tid är för att det är ett lagkrav att den som söker ska få det. Men om fastighetsägaren visar önskemål att snabba upp det så är vi flexibla. Det vi prioriterar är omedelbar produktion – vi vill komma bort från att göra detaljplaner där det sedan inte byggs.
Han påpekar också att alternativet i det här fallet hade varit att avslå ansökan om planbesked och istället be fastighetsägaren att återkomma om ett par år.
– Nu har man ändå fått ett positivt besked och man har tid på sig att börja samarbeta med grannar och fastighetsägare i kvarteret. Sen kan jag sätta min hatt på det här kommer att överklagas i alla fall, säger Muharrem Demirok.