Flera gruppboende på gång – Harvestad först ut

Brist på gruppbostäder och ständigt en kö till de boenden som finns. Det är kritik som ofta riktas mot Linköpings kommun. Att bygga bort bristen helt, kommer inte gå, enligt ansvarigt kommunalråd. Men nu börjar det röra på sig en aning. Två nya boenden är på gång.

Än så länge är bara skalet färdigt på den nya gruppbostaden i Harvestad. I Vikingstad byggs ett precis likadant. Inflyttning kan det bli framåt hösten.

Än så länge är bara skalet färdigt på den nya gruppbostaden i Harvestad. I Vikingstad byggs ett precis likadant. Inflyttning kan det bli framåt hösten.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2023-11-06 11:02

Bristen på gruppbostäder har länge varit föremål för både diskussion och kritik i kommunen. I dag finns det plats för 790 personer på det som kallas särskilt boende, men inom en tioårsperiod räknar social- och omsorgsförvaltningen med att behovet av platser har ökat till 900. Det innebär att kommunen måste bygga ett eller två nya boenden per år.

Just nu väntar 42 personer på att få en plats på ett gruppboende i Linköping. För flera som väntar kan bristen på platser innebära att de tvingas flytta från familj, skola och vänner, till en kommun som kan ligga var som helst i landet.

Men inom en inte alltför lång tid ska nu två helt nybyggda gruppbostäder öppna. I Harvestad och i Vikingstad.

undefined
Än så länge är gruppbostaden i Harvestad bara ett skal. Men lagom till semestern ska allt vara klart, lovar Gustav Bohman på Stångebro bygg (t.v.) Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden och Irmin Oglecevac, lokalsamrodnare socialförvaltningen.

Gustav Bohman, projektansvarig för Stångebro bygg – som bygger både i Harvestad och i Vikingstad – uppger att gruppbostaden i Harvestad kommer att vara klar till semestern, den i Vikingstad aningen senare.

Men eftersom båda boendena ska upphandlas under våren så går det i nuläget inte att sätta ett inflyttningsdatum, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

När det gäller gruppbostaden i Harvestad är hennes gissning att de första hyresgästerna kan tas emot nästa höst.

undefined
Än så länge är bara skalet färdigt på den nya gruppbostaden i Harvestad. I Vikingstad byggs ett precis likadant. Inflyttning kan det bli framåt hösten.

De två nya gruppbostäderna är byggda enligt det funktionsprogram som antogs i Linköping 2021. I det utgår man från en ökad tillgänglighet vilket innebär att lägenheterna blivit större. Det gäller framför allt badrummen.

– Det beror bland annat på att det kommer mer och mer krav utifrån arbetsmiljö och liknande och för att personal ska kunna ta hand om brukarna på bästa sätt, säger Irmin Oglecevac, lokalsamordnare vid social- och omsorgsförvaltningen.

I de nya gruppbostäderna finns sex lägenheter på vardera 48 kvadratmeter, med kök, badrum som också förberetts för lift och liknande hjälpmedel, ett sovrum och ett rum för samvaro. Allt är byggt utifrån gällande byggkrav och de krav som IVO ställer på ett sådant här boende.

Båda gruppbostäderna i Harvestad och Vikingstad är likadana, vilket ger en rad synergieffekter, enligt Gustav Bohman.

undefined
Det nya gruppboendet har byggts utifrån det funktionsprogram som antogs 2021, vilket bland annat gör att lägenheterna har blivit lite större. Från vänster Gustav Bohman, Stångebro bygg, Irmin Oglecevac, lokalansvarig och Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Totalt är hela byggnaden på 650 kvadrat.

– Alla lägenheterna har också en egen ingång utifrån. Besökare behöver inte ta sig in via boendets entré, säger Irmin Oglecevac.

I fastigheten finns också gemensamt kök, rum för personalen och gemensamma utrymmen för alla boende. 

undefined
Hela byggnaden är på 650 kvadratmeter och här ska rymmas sex lägenheter och flera gemensamhetsutrymmen.

Den som får en lägenhet i Harvestad får dessutom tillgång till omgivningar där närmaste granne är en del av Landeryds golfbana.

Totalt kostar det runt 6,5 miljoner, men med hyresintäkter på runt 1,5 miljoner kronor så räknar nämnden med att få en kostnad på cirka 5 miljoner per år.

Hur klarar nämnden det, ni går med underskott redan i dag?

–Vi har en utökad ram för nästa år. Men nämnden går som sagt med ett underskott, så vi måste ställa om. Det är inte hållbart annars, eftersom vi aldrig kommer att kunna bygga bort kön helt, säger Annika Krutzén.

undefined
Det står många i kö till gruppboende i Linköping. Om tio år beräknas behovet vara uppe i 900 och då måste kommunen bygga minst ett och helst två gruppboende om året, konstaterar Irmin Oglecevac. lokalsamordnare på socialförvaltningen och Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Omställningen hon talar om handlar bland annat om att se över olika typer av boenden. Dels handlar det om kostnaderna och det faktiska antalet platser, men också möjligheten att få tag på personal.

– Vi behöver ta ett större grepp kring boenden. I dag vet vi att det finns personer på gruppboenden som skulle klara ett mera självständigt boende men med stöd i hemmet, det är bland annat sådant vi tittar på, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!