Vi träffar dem några dagar efter premiären. Ägarna, Haidar Alsultani, 28 år och Patryk Makowski, 30, har båda sina rötter i Polen. De lärde känna varandra när deras respektive hustrur läste SFI, svenska för invandrare. Det är några år sedan och efter den tiden har de båda jobbat tillsammans på Steve’s Coffee, varav ett halvår tillsammans.
Vi sitter på innegården bakom kaféet. Gå in i valvet från Apotekargatan, mellan begravningsbyrån och Norins ost. Där inne väntar utlandet. Bord och stolar inramade av gulrappade hus. Underbart, men flera bilar mitt i allt?
– Så här är det på vår gård. Det är nog också lite unikt, säger de och ler.
Visst, för vem skaffar bilägarna en annan lika central parkering som här? Bilarna får man vänja sig vid. Och bättre blir gården när de får byta ut möbler mot fräschare lite gammaldags möblemang, säger kompanjonerna.
Tredje ägarna
Premiären var den 2 maj i det café som funnit sedan 2004. Killarna är de tredje ägarna sedan starten. Men går det att leva två familjer på det här?
– Nja, den här månaden har vi semester från våra vanliga jobb. Från och med juni kommer vi hit efter det andra jobbet.
Vanliga jobb? Visst, Haidar jobbar som rådgivare på Folksam och Patryk är snickare på Peab. På heltid! Det är grejen, förklarar de. Först vanligt jobb, så på caféet från klockan 17 ungefär, till stängningsdags. Till en början ska båda jobba här varje dag men framöver är tanken att jobba varannan vecka på Chocolat.
– Och min hustru Natalia ska också jobba här från augusti, säger Patryk.
Fler verksamhetsidéer
Att starta något gemensamt har grott länge i Haidar och Patryk. Inte riktigt ett café kanske, mera en restaurang med lite ovanlig inriktning. Vad det skulle handla om? Hemligt, eftersom den skulle kunna bli verklig i framtiden. Men nu är de mycket nöjda med både samarbetet och verksamheten. På sikt ska matsedeln delvis visa att de här ägarna har sina rötter i Polen.
– Om vi bara hinner ska vi baka en polsk körsbärstårta i dag. En med mascarpone, nutella och körsbärskompott.
Pizzaliknande bitar
En annan grej som är på gång och som därmed gör premiär i Linköping är zapiekanka. Jag studsar till direkt. För många år sedan när jag tillbringade en del tid i Polen lärde jag mig uppskatta de speciella pizzaliknande bitar som såldes i gathörnen för en billig penning. Nu är de alltså på väg hit och jag längtar redan! Här är tanken att gästen ska kunna äta lunch för under en hundralapp. Ännu finns lasagne, sallader, toast och focaccia att välja på.
– Vi har en del stamgäster redan som äter sin lunch här varje dag. Inte minst för deras skull tänker vi starta en dagens lunch, som byts varje dag, säger Haidar Alsultani.
Handgjord choklad
Men här finns förstås också kaffe och tilltugg. Kaffet är alltid av sorten Da Matteo, från ett rosteri i Göteborg. Bönorna mals här på Chocolat. Till det frestar en stor glasdisk fylld av delikata chokladbitar. Alla handgjorda, en del här men de flesta av Jan Hedh i Malmö. Lockande små läckerheter som säkert smakar mer, jag vågar inte ens testa!
Rörande överens är duon om det mesta. Och svenskan sitter som gjuten. Inte konstigt för Haidar som är född i Sverige men hur länge har Patryk varit här?
– 2007 kom jag hit. För att bo i ett annat land måste man kunna språket. Jag lärde mig 20 ord hemma varje dag!
De bor nära varann, hustrurna är vänner liksom de två nästan jämnåriga barnen. Nu jobbar killarna för fullt för att företaget ska bära sig.