Utbildningen leds egentligen från Linnéuniversitetet i Växjö men med start i september kommer det att finnas åtta studieplatser i Linköping.
Programmet fungerar som en specialistutbildning för redan utbildade sjuksköterskor där man får fördjupade kunskaper i bland annat akutsjukvård.
Att köra själva ambulansen ingår inte i utbildningen. Det får sköterskorna lära sig på jobbet.
– Ofta får man gå igenom flera olika steg när det gäller körningen. Till att börja med får man köra lugna transporter och när man blivit mer van får man köra utryckningar, säger Anders Bremer, docent i vårdvetenskap och programansvarig för utbildningen
Enligt Anders Bremer, som själv har en bakgrund som ambulanssjuksköterska, finns det vissa missuppfattningar om yrket.
– Tyvärr hör man än i dag uttryck som "ambulansförare" och en del tror att man bara förflyttar patienter. Det är en vårdform som blir mer och mer avancerad. Vi vårdar på allmänna platser, i hemmet och i transporten.
I takt med att sjukvården i stort har förändrats har även ambulansvården gjort det.
– Antalet platser på slutenvård och akutmottagningar har minskat och patienter vårdas alltmer i hemmet. Det innebär att ambulanspersonal vårdar fler patienter och att man ibland får köra patienterna längre sträckor eftersom det är glesare mellan akutsjukhusen.
– Den ambulerande sjukvården har därför blivit ännu viktigare. Det handlar inte bara om akuta uppdrag.
Finns det tillräckligt med ambulanspersonal för att möta det här behovet?
– Det är lite av en politisk fråga... Men om man tittar på de senaste 30 åren så har antalet ambulanser och ambulansstationer minskat, medan uppdragen har ökat. Det har inneburit att tiden mellan larm och att vi når fram till patienten har förlängts. Det är problematiskt.
Anders Bremer tror därför att det behövs fler utbildade ambulanssjuksköterskor och att de åtta platserna i Linköping är en bra start.
– Min bedömning är att behovet nog kommer att vara större än antalet specialistutbildade ambulanssjuksköterskor som vi kan få ut. Så med den här utbildningen bidrar vi litegrann.
Med pandemin tror Anders Bremer att fler har fått en ny bild av ambulansyrket.
– Allmänheten har förväntningar på ambulanssjukvård. Om man blir akut sjuk så ska man kunna ringa 112 och bästa möjliga hjälp ska komma så fort som möjligt.
Gör den det?
– Ja, det skulle jag ändå vilja säga. Men det finns mycket att göra för att förbättra.