Utbildningen vänder sig till personer som är bosatta i Sverige och har en avslutad utländsk universitets- eller högskoleutbildning samt har ett annat modersmål än svenska. Arbetsmarknadskunskap och karriärkunskap är delar som ingår i utbildningen. Därefter får man möjlighet att göra praktik för att skapa kontaktnät på den svenska arbetsmarknaden.
– Utbildningen ger kunskap om den svenska arbetsmarknaden. Studenterna kartlägger sina kompetenser för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden och för att kunna göra en karriär, säger Ioanna Zengler, utbildningsansvarig.
Studenten bestämmer själv en stor del av innehållet i utbildningen. Dessutom är det upp till studenten själv vilka kurser som ska ingå, och hur lång utbildningen ska vara. Den kan vara alltifrån en termin (30 hp) till fyra terminer (120 hp).
– Vissa behöver och vill fördjupa sig i sina ämnen, vissa vill läsa svenska språket, andra vill och behöver bara komma ut i praktik. Den här utbildningen ska ge möjligheten att bygga sin egen studieplan efter sina egna behov. Utbildningen ska öka chansen för att arbeta inom yrkesområdet i Sverige, men kan också bana väg mot något nytt om det är vad man önskar, säger Ioanna Zengler.
Utbildningen startar hösten 2021. Den syftar inte till legitimationsyrken som lärare, läkare, jurist, sjuksköterska etc. Behörighet i svenska och engelska på gymnasienivå krävs. Ansökningsperioden startade 15 mars och pågår till 15 april.