Ny syn på Ostlänken oroar politiker

Ostlänken hamnar allt mer i skuggan av planerna på en höghastighetsjärnväg mellan storstäderna. På måndagen fick infrastrukturministern besök av bekymrade politiker från fem kommuner.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2016-01-28 17:00

Ostlänken Linköping-Järna är en del av en framtida höghastighetsjärnväg Stockholm-Malmö/Göteborg. Under många år har östgötakommunerna varit övertygade att Ostlänken skulle byggas först vilket skulle betyda kortare restid till Stockholm och frigjord spåkapacitet i länet senast 2028.

Men hos beslutsfattare och förhandlare i Stockholm har synen på det stora järnvägsprojektet förändrats under det gångna året.

– Man pratar allt mer om höghastighetsjärnvägens betydelse för snabba transporter mellan ändstationerna, och allt mindre om städerna som ligger längs vägen, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Regeringens förhandlare, Sverigeförhandlingen har nu börjat arbeta med alla kommuner längs hela järnvägssträckan, i stället för att koncentrera sig på Ostlänken. Detta oroar politikerna i Östergötland och Sörmland som är rädda för att Ostlänken ska bli senarelagd. Därför åkte kommunstyrelsernas ordförande från Linköping, Norrköping, Nyköping, Trosa och Södertälje till Stockholm på torsdagen för att träffa infrastrukturminister Anna Johansson och näringsminister Mikael Damberg.

För Linköpings och Norrköpings del är det klart att man ska bygga stationer för höghastighetstågen, men i mindre städer längs den nya järnvägen är det oklart hur det kommer att bli. Där väntar man ängsligt på de bud till kommunerna som regeringens förhandlare, Sverigeförhandlingen, kommer att lägga nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om