– På Katedralskolan har vi i dag 80 heltidstjänster. Försteläraren är en enda tjänst, även om det kommer bli fler förstelärartjänster på skolan i framtiden. Ska man höja statusen måste satsningen ske på bredden, denna är på djupet. Om man som 20-åring funderar på vilket yrke man ska söka så är en eventuell förstelärartjänst långt fram i tiden inte det som är det avgörande. Det behövs en allmän löneökning inom läraryrket, säger Britt-Marie Andersson, rektor på Katedral-skolan.
I och med regeringens reform införs två nya titlar finansierade av staten. En kallas för förstelärare och den är en lektorstjänst. I Linköping kommer det till hösten införas 16 förstelärartjänster fördelat på tio kommunala grundskolor och sex kommunala gymnasieskolor. Antalet tjänster kommer sedan att utökas successivt. 15 stycken under 2014 och enligt Tommy Johansson, bildningschef på kommunen, kommer det i slutändan att hamna på 100 stycken karriärstjänster.
De som får den nya tjänsten kommer att fortsätta som lärare, men bara till 60 procent, resterande 40 kommer de ägna åt utveckling av yrket.
– Det är bra med en satsning och det är positivt för yrket. Alla lärare jobbar med utveckling men nu får vi en som har öronmärkt tid till att göra det. Tidigare har det inte funnits någon möjlighet att göra en pedagogisk karriär inom läraryrket. Tidigare har vägen upp varit via en administrativ tjänst, eller kanske på någon förvaltning. Nu kan man kliva uppåt men fortfarande arbeta som lärare, säger Britt-Marie Andersson.
Tjänsten innebär en löneökning på minst 5 000 kronor för en förstelärare, en summa som staten betalar. I Linköping kommer lärarna få ytterligare 2 000 kronor efter att facket förhandlat med kommuen.
– Det är vi nöjda med, vi har känt att det funnits en vilja att satsa från kommuen som inte funnits tidigare och det tycker vi är bra, säger Sandra Wahlström, ordförande för lärarförbundet i Linköping.
För lärarna i Norrköping finns inget sådant avtal, det kommer man förhandla om under måndagen.
– Avtalet gör Linköping till en attraktivare kommun för lärare, vi ligger steget före, vilket kommer bidra till att vi också får hit de bästa lärarna, säger Sandra Wahlström.
Vilka som tillsätts på tjänsterna får skolorna bestämma själva. Från politikernas håll har det endast funnits ämneskrav.
– Vi lägger oss inte i vem som får tjänsten, även om det i direktiven funnits vissa kriterier som måste ha uppfyllts för att läraren ska kunna söka. Däremot har politikerna varit med och bestämt inom vilka områden tjänsterna ska tillsättas. I Linköping är det inom matte och svenska, säger Tommy Johansson.