Kommunens projekt "500-uppdraget" – vars mål var att inom kommunens egen verksamhet skapa 500 utvecklingsplatser till personer med försörjningsstöd – närmar sig sitt slut. Hittills har det skapats 440 platser och ytterligare 60 förväntas komma fram till slutet av december, enligt Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
– Vi fortsätter att sätta fokus på att minska antalet försörjningsstödstagare. Coronapandemin har saktat ner framtagande av nya utvecklingsplatser, men vi kommer att uppnå 500-målet, vilket är fantastiskt, säger en nöjd Fredrik Lundén.
Det som var mindre fantastiskt under året är att bara drygt 20 nya extratjänster togs fram i Linköping. Extratjänster är tjänster inom skola, vård och omsorg som staten betalar för – arbete som behöver göras, men som inte görs eller som kan göras av personer utan en formel utbildning. De tre nya tjänsterna, som kommunen planerar att satsa på, kommer under de två kommande åren ta fram minst 100 sådana extratjänster, enligt Fredrik Lundén.
– De ska knacka på hos skolor och förskolor och fråga efter deras behov. Det kan handla om många olika saker, som till exempel att en förskola behöver hjälp med att duka fram bord eller att klä på barnen när de ska ut. Då kan en förskola behöva hjälp av ett barnskötarbiträde.
Satsningen på att ta fram extratjänster görs i ett samarbete med arbetsförmedlingen.
– Vi vet också att behovet inom vården är stort. Linköping behöver rekrytera 1 000 nya vårdarbetare per år under de kommande fem, sex åren. Vi vill bredda rekryteringsbasen. För personer med försörjningsstöd kan ett sådant jobb vara en väg till studie eller till ett riktigt jobb, säger Denisé Cassel (KD), kommunalråd.
Vad händer efter att 500-uppdraget avslutas? Finns dessa 500 utvecklingsplatser kvar?
– Satsningen kommer att gå vidare, men det blir en ny form nästa år då fokus kommer att ligga på heltidsaktivering. Aktiveringen innebär att en personen med försörjningsstöd får möjlighet att göra en insats, efter egen förmåga, inom kommunen, säger Fredrik Lundén.
Hur många personer av de som har eller har haft en utvecklingsplats har börjat studera eller skaffat ett riktigt jobb?
– Statistiken fås inte på individnivån, därför kan jag inte svara. Syftet med våra insatser är inte att de personerna ska få jobb inom kommunen utan att underlätta för dem att komma närmare till arbetsmarknaden.