– Teamen ska vara på plats i stadsdelarna och träffa invånare för att jobba brottsförebyggande, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Nämnden hade uppdrag från kommunstyrelsen att ordna en åtgärdsplan för hur segregationen i Linköping ska angripas. Nu är planen framme och där ingår områdesteam, som ska bestå av personal från olika avdelningar som samarbetar i Skäggetorp, Ryd och Berga. I åtgärdsplanen beskriver kommunen varför insatser främst riktas dit: ”I områdena bor en hög andel invånare med svagare socioekonomi och liknande utmaningar tillsammans, till stor del åtskilda från andra socioekonomiska grupper i Linköping”.
Social- och omsorgsförvaltningen har ansvar för områdesteamen. Teamen ska se vad som händer i områdena, fånga upp social oro, hindra att unga krokas in i kriminella grupperingar och länka till socialförvaltning, polis eller andra som behöver involveras. Annika Krutzén (M) beskriver att teamen kan bestå av socialsekreterare, fältare, brobyggare, trygghetsvärdar eller personer från sociala insatsgruppen, som hjälper unga att lämna kriminella grupperingar.
– Vilka som ingår beror på hur behovet i området ser ut, säger Annika Krutzén.
En annan kommunal nämnd, arbetsmarknadsnämnden, finansierade en längre tid ett projekt med trygghetsvärdar i Skäggetorp och Ryd. För en tid sedan drog sig kommunen ur projektet och överlät till Stångåstaden att ta över finansieringen. Annika Krutzén säger att områdesteamen inte ska ses som ytterligare ett projekt.
– Vi ska inte hela tiden starta nya projekt men vi ska dra lärdom av det vi har gjort och utveckla det, säger hon.
Åtgärdsplanen och upplägget med områdesteam presenterades för oppositionspartierna under kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagen. Kristina Edlund (S), kommunalråd i opposition, är i grunden positiv till idén.
– Områdesteamen är en av få bra saker i åtgärdsplanen. Teamen är en bra satsning för att öka tryggheten, säger hon.
Edlund är dock skeptisk till att inga extra pengar är avsatta för de nya teamens arbete. Hon anser också att hela åtgärdsplanen tagit för lång tid att få fram.
Social- och omsorgsförvaltningen ska leverera ett konkret förslag för teamens upplägg och arbete i slutet av januari. Annika Krutzén (M) hoppas att teamen startar under 2021.