Det säger Lina Rahm, verksamhetsområdeschef för grundskolan på kommunens utbildningsförvaltning – den förvaltning som har ansvar för uppföljning av skolornas kränkningsanmälningar och åtgärder som vidtas från skolans sida så att kränkningarna ska upphöra.
Lina Rahm vill inte uttala sig om enskilda elever eller klasser, men hon är medveten om problemet. Hon har under de senaste åren pratat både med Atlasskolans personal och med några vårdnadshavare vars barn går på Atlasskolan. För henne är det svårt att på rak arm säga hur många kränkningsanmälningar som har kommit in, men det finns en del.
– Skolorna har skyldighet att anmäla kränkningar och att utreda dem för att se om det verkligen handlar om kränkningar. Utredningen sker genom samtal med barn, personal och ibland även med vårdnadshavare. Kommer man fram till att det var en kränkning ska skolan vidta åtgärder; det kan handla om allt från disciplinära insatser som till exempel att flytta på någon elev till att jobba med en grupp eller elev med stöd av elevhälsa, säger Rahm.
Om skolan inte är kapabel att lösa problem gör förvaltningen extra stödinsatser och kan också hjälpa skolledningen i arbetsmiljöarbetet.
– Vi har olika insatser på Atlasskolan, säger hon.
En stor del av skolpersonalen och många föräldrar som Corren har pratat med ser däremot ingen förbättring av den tuffa situationen på Atlasskolan där fritidspersonal och elever utsätts för hot och våld av elever på skolan.
Varför blir det ingen förbättring på skolan trots era insatser?
– Om vårdnadshavare fortfarande är missnöjda är det viktigt att de vänder sig direkt till oss på förvaltningen eller till mig som verksamhetsområdeschef. Jag vill uppmana dem att göra det, säger hon.
Maria Risthammar är rektor på Ekkälleskolan sedan tidigare och från och med 9 januari ny tillförordnad rektor på Atlasskolan. Hon började sitt arbete med en gemensam studiedag för all skolpersonal.
– Jag har fått till mig att det finns missnöje hos en del personal. Men jag har också sett att det finns en positiv kraft som vill göra skillnad tillsammans. Jag ska arbeta för att vi tillsammans ska utveckla de delar som det finns behov av.
Om föräldrarnas oro över brister i undervisningen och hot och våld som deras barn utsätts för av elever på skolan, vet hon än så länge inte så mycket om.
– Jag började för tre dagar sedan och jag måste sätta mig in i de klagomål som finns. För mig är det viktigt att skapa god relationer med vårdnadshavarna och att samarbeta för att tillsammans skapa förutsättningar för barnens bästa. Jag kommer att vara tillgänglig och närvarande så länge jag har uppdraget och tillsammans med biträdande rektor och berörd personal möta oroliga vårdnadshavare. Jag ska ta reda på om eleverna missat viss undervisning och om så är fallet se till att eleverna får sin garanterade undervisningstid.
Enligt rutinerna i Linköpings kommun återrapporteras kränkningsanmälningar inom grundskolan till barn- och ungdomsnämnden, men det sker inte på skolnivå och det förs ingen statistik.
– Arbetet med åtgärderna mot kränkningarna ligger på skolan och förvaltningen, men om det är stora problem på en skola får vi politiker i nämndens presidium veta det. Nu ser jag fram emot att Atlasskolan får en ny start med den nya rektorn och att förvaltningen fortsätter backa upp skolledningen, säger Elias Aguirre (S), nämndens ordförande.