Ny metod upptäcker allvarlig sjukdom

En smärtfri undersökning med magnetkamera kan ersätta vävnadsprover när läkare undersöker levern på patienter, för att utreda så kallad fettlever. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.

Ny metod. Magnetkamera kan upptäcka fett i levern med god precision, och utan att man behöver ta vävadsprover på levern.

Ny metod. Magnetkamera kan upptäcka fett i levern med god precision, och utan att man behöver ta vävadsprover på levern.

Foto: Thor Balkhed

Linköping2017-04-10 07:30

Resultaten är viktiga på flera sätt. Kan man standardisera undersökningar och säkerställa resultat från analys av magnetkamerabilder så slipper patienten genomgå den lilla operation som vävnadsprovet kräver. För att ställa diagnosen fettlever tas vävnadsprov, eller biopsi, från levern. En läkare granskar levervävnaden i mikroskop och bedömer andelen fett. Provtagningen kan vara obehaglig och det finns en liten risk för blödningskomplikationer.

I studien ville forskarna ta reda på noggrannheten för magnetkameraundersökning av fettlever genom att jämföra metoden med vävnadsbiopsi. I studien ingick 94 personer som utreddes för förhöjda leverenzymnivåer i blodet. Magnetkameran kan mäta hur många procent av leverns vikt som består av fett, även vid små mängder. I dag används ofta fem procent fett i levern som gräns för vad som räknas som fettlever vid magnetkameraundersökning.

– Men vi vet att en del personer som har mindre än fem procent fett i levern ändå får leverskador. I vår studie visar vi att alla de som enligt magnetkameraundersökningen hade bara tre procent fett i levern bedömdes ha fettlever när vi tittade på vävnadsbiopsin, säger Stergios Kechagias, professor i internmedicin vid Institutionen för medicin och hälsa och överläkare vid mag-tarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping i ett pressmeddelande.

Forskarna menar nu att magnetkamera-metoden kan göra det möjligt att diagnosticera fler patienter. Och att nuvarande gränsen för vad som räknas som normal mängd fett i levern bör sänkas.

– En sänkning av gränsen till tre procent fett medför fortfarande 100 procent träffsäkerhet, men vi kommer att hitta betydligt fler som har fettlever som genom en skonsam undersökning får en förklaring till sina förhöjda levervärden, fortsätter Stergios Kechagias.

Fettlever ökar risken att få diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Men mängden fett i levern kan minskas med förändringar i livsstilen som sänker sjukdomsrisken påtagligt.

Studien är gjord av forskare vid Linköpings universitet och Region Östergötland. Forskningen har finansierats med stöd av Vetenskapsrådet, VINNOVA och ALF-medel från Region Östergötland.

I Linköping finns sedan några år tillbaka även företaget Amra som arbetar med analyser av fett inlagrat i kroppen och organen, med hjälp av magnetkamera. Företaget, som har sitt ursprung i forskning vid Linköpings universitet, har fått mycket uppmärksamhet och satsar nu i USA.

Fettlever

Överskottsenergi från mat och dryck kan, förutom att lagras i fettceller, också sparas som fett i levern. Fettlever har länge förknippats med ett ohälsosamt stort alkoholintag.

Men det finns också ett nära samband mellan övervikt och fettlever, och tillståndet kallas då non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD.

Ungefär en av fyra vuxna i Sverige har NAFLD, många utan att veta om det. Fettlever upptäcks ofta som ett sidofynd när personer söker vård för något annat och blodprover tyder på att levern är påverkad av något.

Majoriteten av dem som har fettlever kommer inte att få nedsatt leverfunktion. Men hos en del personer med fettlever bildas ärrvävnad, som kan utvecklas till skrumplever, ett allvarligt medicinskt tillstånd.

Källa: Linköpings universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!