Ny LiU-forskning kan revolutionera solcellstekniken

Ny forskning vid Linköpings universitet innebär ett stort steg mot nästa generations solceller – som kan bli både billigare och effektivare samt användas på fler sätt än dagens.

Enligt LiU-forskarna är perovskit-solceller mångsidiga, vilket innebär många potentiella tillämpningsområden.

Enligt LiU-forskarna är perovskit-solceller mångsidiga, vilket innebär många potentiella tillämpningsområden.

Foto: Linköpings universitet

Linköping2022-09-09 05:00

Morgondagens solceller är tillverkade av det kristalliknande materialet perovskit. De är billiga och energisnåla att tillverka, har hög effektivitet och väger klart mindre än dagens kiselsolceller.

Problemet hittills har varit materialstabiliteten, att de faller sönder snabbt, vilket hindrat utvecklingen av en högeffektiv perovskit-solcell som är stabil över lång tid. Detta har dock LiU-forskarna nu lyckats överkomma. I en artikel, publicerad i vetenskapliga tidskriften Science, presenteras en ny metod för att omsätta solenergi till elenergi i solcellerna.

– Det gör det möjligt för oss att uppnå både hög effekt och god stabilitet, säger Tiankai Zhang, postdoktor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid LiU och en av artikelns huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Perovskit-solceller är mångsidiga, vilket leder till många potentiella tillämpningsområden.

– Fördelen med perovskiter är att de är tunna vilket också gör dem lätta och flexibla. Dessutom kan de vara halvgenomskinliga. Det skulle exempelvis gå att sätta perovskit-solceller över stora fönsterrutor eller på byggnader där kiselsolceller blir för tunga, säger artikelns andra huvudförfattare, Feng Wang, biträdande universitetslektor vid IFM.

Studien har finansierats av Vetenskapsrådet, ERC starting grant, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt det strategiska forskningsområdet för avancerade funktionella material, AFM, vid LiU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!