Ny lag i vår löser bullerbråk i stan

Det är nu fritt fram att bygga både vid gamla brandstationen och hela Övre Vasastaden. Den jäsande bullerkonflikten mellan Boverket och Naturvårdsverket finns dock kvar – men även den är på väg att lösas.

Buller

Buller

Foto:

Linköping2014-02-02 09:25

Ludvig Lundgren, departementsråd i regeringskansliet, berättar att det handlar om några få veckor tills det går att se hur den nya lagstiftningen kommer att se ut.

– Tidplanen är att vi ska ha ett beslut i vår, men däremot kommer lagändringen att träda i kraft den 1 januari 2015. I den ursprungliga utredningen stod det halvårsskiftet i år, säger han.

I mitten av februari kommer en lagrådsremiss att vara färdig. När lagrådet fattat beslut blir den offentlig och det är den som är regeringens förslag som sen läggs fram i riksdagen. Saab, byggföretag och politiker i Linköping kan därmed redan i februari se hur lagen med största sannolikhet kommer att se ut.

Den handlar om att jämka samman två regelverk där de två myndigheterna Boverket och Naturvårdsverket hittills gjort olika bedömningar kring hur mycket buller som kan tillåtas vid bostäder.

Just nu finns inte några fler detaljplaner i Linköping som är överklagade av Saab, men så länge den nya lagstiftningen inte är helt klar finns risken för fler tvister. Kenth Algotsson, miljöchef på Saab vill inte lova att striden är över ännu.

– Löften vågar jag inte ge, men fick vi inte prövningstillstånd i domstolen för det här vid brandstationen så är väl inte förutsättningarna så stora att vi får det för exempelvis granntomten heller, säger han.

Han har gott hopp om att frågan kommer att lösas så att det går att bygga bostäder trots att Saabs flygfält finns. I oktober förra året presenterade den statliga utredaren Anders Lillienau en kompromiss mellan Boverket och Naturvårdsverkets regler. Den ena myndigheten tyckte att maxgränsen för buller fick överskridas 30 gånger per dag, den andra myndigheten sa 5. Utredaren kom fram till att maxgränsen får överskridas 16 gånger per dag/kväll och 3 gånger per natt. Det är denna utredning som just nu är underlag för ny lagstiftning.

I den nya lagstiftningen ingår inte enbart flygbuller, utan även buller från väg, järnväg och industrier. Däremot är militär verksamhet undantagen. I detta sammanhang är Saab en civil verksamhet även om de just nu tillverkar flygplan åt Försvarsmakten, däremot ingår inte verksamheten på Malmen.

Mark- och miljööverdomstolen har på kort tid meddelat två beslut av betydelse för Linköping. Den 23 januari meddelade domstolen att de inte prövar detaljplanen för gamla brandstationen och den 30 januari kom samma besked för Övre Vasastaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!