Före detta La Scala på Storgatan har bytt både ägare och namn. Nu heter den Bistro Folke. Daniel Knutsson, 33, såg av en slump att restaurangen var till salu. Och affären blev av på ett par månader. Förra ägaren ville så gärna sälja krogen efter att ha drivit den i 14 år. Och Daniel Knutsson har längtat efter just den här lokalen i över tio år trots att han under tiden har drivit andra restauranger i Linköping.
– Det är en kul lokal, högt till tak, ljus, med läget som inte kan vara bättre, säger han.
Daniel Knutsson är inte rädd för krogkonkurrens i centrala Linköping. Han satsar på robust traditionell svensk mat med östgötsk prägel och på dyrt förstklassigt vin. Inspirationen har han hämtat från Stockholm där det finns flera kända krogar som satsar på den traditionella maten. Och speciella premiärmatdagar ser han som en matupplevelse då ska han kunna erbjuda sina gäster det lilla extra.
– Mårten gås blir säkert av nästa höst men det blir också mycket annat innan dess. Det finns åtskilliga roliga traditioner som är kopplade till mat, säger Daniel Knutsson.
Då menar han traditioner i hela landet. Själv är han förtjust i löjromsdagar, en fin tradition från norra delen av landet. Daniel Knutsson har redan hunnit ändra inredning på restaurangen men han gör i ordning även en ny matsal i källaren. När den blir klar ska krogen ha drygt 80 sittplatser. I matkällaren ska han med inredningens hjälp och valet av vinlista försöka skapa en speciell känsla.
– Gästerna ska känna som att de är på en fin vinkällare även om det ska vara enkelt att komma hit. Men det tar tid att jobba upp en vinkällare med klass, säger han.
Daniel Knutsson driver fortfarande även sin "gamla" restaurang, Kanalkrogen i Berg, men den är till salu. Han vill ägna sig helt och hållet åt sin nya krog vars första vecka efter lördagens öppning var ganska lugn. Men snart är det julvecka och julrusch. Det blir dock inget julbord. Det har Daniel Knutsson fått nog av hittills.
– Nej, inget julbord. Vi har en än så länge liten meny anpassad till den här årstiden. Det blir lätt att kliva in efter att man har handlat och ta det enkla och krydda med något exklusivt att dricka.
Han har många idéer hur han ska utveckla sin verksamhet. Och medan några kan bli verklighet inom rimlig tid är vissa en dröm.
– Storgatan kommer så småningom att bli en gågata. Då ska vi mycket väl kunna öppna en uteservering.