De grekiska inslagen på den nya restaurangen Greek Corner i Vasastaden gör sig snabbt påminda. Väggarna är draperade med grekiska bilder, kartor och andra typiska nationalsymboler. I hörnet står det givetvis ett olivträd.
Nikos Pistolelis, som egentligen är pensionär men som valt att i inledningsfasen vara med och hjälpa restaurangen, möter upp. Han beskriver sig själv som en klassisk allt-i-allo som hjälper kocken Spiros Bonis, som kom till Sverige för drygt fyra år sen, med bland annat dialogen med olika myndigheter, fakturabetalning och andra administrativa delar som kräver att man förstår svenska till fullo. Med tiden är tanken att Spiros mer och mer ska ta över de ansvarsområdena så att Nikos kan återvända till pensionärslivet.
Spiros valde att testa lyckan i norr på grund av det ekonomiska läget i hemlandet där han, trots att ha jobbat som kökschef på flera välrenommerade restauranger, fick en lön som han ansåg inte låg i paritet med det ansvaret som låg på hans axlar.
Han valde då att flytta till Linköping för att börja jobba som kock på Ekoxen. Senast kommer han från att ha varit kökschef på Hamlet.
Även om det är långt ifrån situationen i Grekland så har det även i Sverige varit oroliga ekonomiska tider ett tag nu. Hur är det att starta verksamhet i lågkonjunktur?
– Har man en bra affärsidé så funkar det oavsett om det är lågkonjunktur eller inte. Man måste hitta rätt nisch och jobba utifrån det, säger han.
Restaurangen slog upp portarna för cirka två veckor sen. Den tilltänkta invigningen kantades dock av problem då de efter kassastrul tvingades flytta fram sitt öppningsdatum några dagar. Men sedan dessa inledande barnsjukdomar beskriver Nikos att allting flutit på bra och att restaurangen under de första veckorna varit välbesökt.
Detta trots att det sedan tidigare finns ett gäng grekiska restauranger i Linköping. Nikos anser att Greek Corner står ut med sitt fokus på grekisk snabbmat.
– När det gäller snabbmat är det mest kebab här i stan. Riktig gyros har en annan kryddning och smakar helt annorlunda.
Han återkommer ofta till att alla råvaror är importerade direkt från Grekland.
– Till och med senapen. Allt smakar annorlunda, det är inte lika mycket socker som det är här uppe.
Lokalen inrymde senast den asiatiska restaurangen Kikkowok.