Ny forskning om hjärtvård i länet

Vårdcentralernas förmåga att hantera hjärt- och kärlsjuka patienter skiljer sig mellan olika vårdcentraler. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Linköping2015-11-08 21:30

I den nya forskningen framgår det att några av de faktorer som spelar roll för att få god vård vid hjärt- och kärlsjukdomar är arbetssituationen och hur många hyrläkare vårdcentralen har.

– På de vårdcentraler som har kontinuitet på läkartjänsterna och mer tid för dokumentation följs fallen upp i större utsträckning än på de vårdcentraler där arbetssituationen och patienttrycket är tungt, säger doktorand Björn Grip, som ligger bakom den nya studien.

Han fortsätter:

– Det bör också sägas att de vårdcentraler där läkartjänsterna är besatta fungerar det bättre, arbetssituationen i sin helhet blir bättre.

Åtta vårdcentraler, fyra i vardera stad som täcker olika socioekonomiska områden, har legat till grund för materialet i studien. Själva fokus har lagts vid vad som händer på vårdcentralerna, framför allt i mötet mellan patient och läkare. Studien baseras på kvalitativa intervjuer med främst distriktsläkare från de utvalda vårdcentralerna.

Svårast situation bland de vårdcentraler som deltog i studien var det för Skäggetorps vårdcentral. Skäggetorp är den vårdcentral som har flest hjärt- och kärldiagnoser och samtidigt har befolkningen med svårast socioekonomisk situation.

– De kämpar och har en tuff situation. De har större vårdtyngd och svårt att behålla läkare, vilket försvårar situationen för dem. Det ger konsekvenser för hur väl man kan uppfylla sitt uppdrag, säger Björn Grip.

Han menar att personalen gör en heroisk insats, men att det är svårt på grund av trycket på vårdcentralen. Region Östergötland har för vana att låta de personer som utbildar sig till specialistläkare utföra en del av sin utbildning på vårdcentralen.

– Det har visat sig vara bra, men det blir inte samma sak som med erfarna läkare som stannar på samma plats länge.

Näst flest hjärt- och kärldiagnoser står Åby för, men där Skäggetorp kämpar med en överfull mottagning varje dag handlar det i Åby snarare om att de har en kontinuitet och bemanning som gör att uppföljning och kontinuitet fungerar. Detta gör att fler fall fångas upp och därför höjs också statistiken.

Forskningen är en del av forskargruppen Twincities Research Group som har sin bas vid Linköpings universitet. Deras övergripande forskningsfråga är skillnaden i ohälsa mellan Linköping och Norrköping där Björn Grips forskning ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om