Svenskar äter årligen nästan två kilo lakrits per person. Den siffran gör oss till en av världens mest lakritsälskande befolkningar. Men det finns anledning till att vara vaksam över sitt intag. Nu visar ny forskning från Linköpings universitet att även en liten mängd lakrits påverkar blodtrycket.
Enligt EU:s och WHO:s riktlinjer befinner du dig fortfarande på den säkra sidan så länge du inte överskrider 100 milligram glycyrrhizinsyra – det vill säga det ämnet som påverkar blodtrycket i lakrits mest – per dag.
– Jag har egentligen alltid tyckt att det var dåligt utrett. Det har gjorts en del studier på lakrits men aldrig riktigt standardiserat och snyggt, säger Fredrik Nyström som tillsammans med Peder af Geijerstam ligger bakom studien.
Forskarduon ville testa om gränsvärdet på 100 milligram glycyrrhizinsyra, som enligt livsmedelsverket motsvarar ungefär 50 gram lakritsgodis, verkligen var säker. För att testa det gav de deltagarna precis den mängd lakritsrot som ansågs vara säker.
– Och sen visade det sig att den inte var det, konstaterar Fredrik Nyström och fortsätter:
– Vi fann att en fjärdedel gick upp nästan ett kilo i vikt bara av den dosen. En del var riktigt känsliga. I snitt blev blodtrycksstegringen ungefär tre millimeter och man har i tidigare studier visat att om man sänker blodtrycket med det värdet så minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 procent. Vänder man på det så ökar ju så klart risken för stroke om man äter så där livet igenom.
Fredrik Nyström tycker att WHO nu bör ändra sina rekommendationer efter att det för första gången har testats ordentligt menar han.
– Det borde de absolut göra. De har skrivit de här rekommendationerna på väldigt lösa grunder.
Tror du att de kommer ändra rekommendation efter er studie?
– Nej, de jobbar väl hur långsamt som helst. Ursäkta. Men jag har erfarenhet av att jobba med sådana myndigheter. De går väl igenom en sådan här sak vart tionde år.
Hur orolig bör man vara om man älskar lakrits?
– Jo men rätt orolig. Det har jag alltid tyckt. Äter man i regel mer än den så kallade "säkra" gränsen så bör man absolut trappa ner. Jag har erfarenhet av att som läkare stött på många patienter som får väldigt stora problem med sitt blodtryck till följd av att de äter lakrits.
Studien har publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.