Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet, leder gruppen som upptäckt smittan på svensk mark efter en omfattande studie av fästingar. Studien kallas STING och har pågått på Linköpings Universitet sedan 2007. Frivilliga har lämnat in fästingar som de bitits av tillsammans med ett blodprov som sedan analyserats av forskarna. Bland de över 6 000 prover som lämnats in har forskarna nu påträffat ett fåtal fall av babesiaparasiten.
– Vad vi ska göra nu är att analysera dessa data och undersöka hur farligt det är. För det är möjligt att en fästing kan vara smittad med babesia men att den inte alls ger något utslag hos människan, säger Pia Forsberg till Vetenskapsradion.
Var i Sverige smittan upptäckts vill forskarna ännu inte gå ut med då de fortfarande analyserar resultatet av sin studie. Utomlands har flera dödsfall noterats i samband med babesia men då enbart hos personer med starkt nedsatt immunförsvar. Babesia är en parasit som sprids via fästingar och kan orsaka feber och blodfärgat urin då den bryter ner kroppens röda blodkroppar.
Ännu är det dock bara ett fåtal fall som påträffats i en studie av tusentals fästingar så smittan framstår inte som särskilt vanlig i nuläget. Upptäckten kan dock enligt Pia Forsberg komma att vara mycket viktig kunskap för svensk sjukvård.
– Särskilt för distriktsläkarna som oftast tar hand om männiksorna som har blivit fästingbitna. Vi kommer att sprida det här så gott vi kan, så fort vi har data så kommer vi skriva om det till exempel i Läkartidningen och även i internationella tidskrifter för jag tycker att det här är mycket värt att publicera, säger Pia Forsberg till Vetenskapsradion.