Ny elavgift införs i Linköping – men kan behöva göras om

På måndagen infördes en effektavgift för Linköpings elabonnenter. Men enligt Energimarknadsinspektionen är det fel att ta betalt för effekttoppar som sker på natten. Nu kan Tekniska verken tvingas göra om sin prismodell.

"Vi kommer att behöva titta på det här ödmjukt och se om vi behöver justera effektavgiften", säger Jesper Hagbom, vd Elnät Tekniska verken.

"Vi kommer att behöva titta på det här ödmjukt och se om vi behöver justera effektavgiften", säger Jesper Hagbom, vd Elnät Tekniska verken.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-08-30 17:00

Energimarknadsinspektionen (EI) har bestämt att alla elnätsbolag senast 1 januari 2027 ska införa en effektavgift. Syftet är att få svenskarna att jämna ut sin elkonsumtion. Målet är att elnätet ska klara effekttopparna utan alltför dyra utbyggnader.

Flera elnätsbolag har redan infört en sådan avgift. Tekniska verken gjorde det i Katrineholm i våras och nu är turen kommen till Linköping. Men bara några dagar före införandet i Linköping kom EI med en ny vägledning om hur effektavgifterna ska utformas. Tekniska verkens modell strider på flera punkter mot den vägledningen.

Tekniska verkens avgift baseras på hushållets fem högsta effekttoppar under en månad, oavsett när på dygnet dessa inträffar. Det är inte okej, enligt EI som skriver: ”Om de höga effekttopparna inträffar när nätet inte är belastat i övrigt, är det inte motiverat att de ska ligga till grund för en högre effektavgift.” 

Tekniska verken har också en alternativ prislista som kan gynna den som är extra bra på att styra sin elanvändning. Där räknas en effekttopp dagtid varje månad, men också en topp nattetid – den senare är billigare. Enligt den prislistan räknas 06–23 som dagtid. Även detta rimmar illa med EI:s vägledning som säger att elnätsbolagen noggrannare måste specificera vilka timmar som nätet faktiskt är högt belastat.

Jesper Hagbom, vd Elnät på Tekniska verken, välkomnar att EI nu kommer med en tydligare vägledning.

– Det är jättebra att de kommer med ett sådant klargörande. Det har funnits ett stort utrymme för tolkningar och de tariffer som elbolagen hittills infört har varit väldigt spretiga, säger han.

Men samtidigt innebär väl detta att ni måste göra om era prislistor?

– Det här kom ju förra veckan. Vi kommer att behöva titta på det ödmjukt och se om vi behöver justera. Men det görs inte i en handvändning, det här är ett projekt som vi har hållit på med i två år. Och det lär inte vara den sista vägledningen som EI kommer med.

Borde ni haft mer is i magen och inväntat vägledningen från EI?

– Ja, med facit i hand kan man ju resonera så. Men vi har tidigare presenterat modellen för EI utan att ha fått några synpunkter; den här nya vägledningen kom som en överraskning. Vi har också ett stort behov av att komma igång med det här. Effekt är en allt viktigare komponent i samhället.

Men varför räknar ni med effekttopparna på natten? Ni vill väl att jag ska ladda min elbil nattetid, när nätet är mindre belastat?

– När vi pratar om hela energisystemet så finns det mycket energi tillgängligt på natten. Men vi som lokalnätsägare är ju ansvariga för varje gata. Om vi på en gata har tio elbilsägare som alla flyttar sin laddning till natten får vi kapacitetsbrist där. Vi behöver ha en modell där man får incitament att jämna ut förbrukningen, säger Jesper Hagbom.

För en villa med 20A-säkring kan effektavgiften teoretiskt sett landa på maximalt 280 kronor för en sommarmånad och det dubbla på vintern – om man använder så hög effekt som säkringen klarar. 

Å andra sidan sänker Tekniska verken samtidigt abonnemangsavgiften och överföringsavgiften – för företaget ska förändringarna gå plus minus noll. På hemsidan kan man se hur de nya avgifterna påverkar ens egen räkning, om man förbrukar el på samma sätt som det gångna året.  

I Mjölby ska effektavgift införas 2025–2026. För dem som bor i lägenhet kommer avgiften att införas senare.

undefined
Effekttoppar på morgnar och eftermiddagar är ett växande problem, särskilt vintertid. Tanken med en effektavgift är att få abonnenterna att sprida ut elanvändningen mer över dygnet.
Detta betalar du för elen

Kostnad för elen du använder. Betalas till ditt elhandelsföretag.

Kostnad för transport av elen hem till dig. Betalas till ditt elnätsföretag. Avgiften består av tre delar: fast abonnemangsavgift, rörlig överföringsavgift och rörlig effektavgift.

Skatter och avgifter till staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!