Linköpingsborna får ny eltaxa – så här funkar det

Den 1 september inför Tekniska verken ett nytt sätt att ta betalt för elnätet i Linköping. För en majoritet kommer det att innebära en lägre elräkning – men det finns också förlorare.

"Om vi kan kapa topparna behöver vi inte bygga ut elnätet lika mycket. Det tjänar alla på", säger Jesper Hagbom, vd på Tekniska verken Nät.

"Om vi kan kapa topparna behöver vi inte bygga ut elnätet lika mycket. Det tjänar alla på", säger Jesper Hagbom, vd på Tekniska verken Nät.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-05-23 17:00

Nyheten i korthet

  • Tekniska verken inför en ny eltaxa i Linköping den 1 september, där abonnemangsavgiften och överföringsavgiften sänks, men en tredje avgift baserad på kundens fem högsta effekttoppar under en månad införs.
  • De som har en jämn elförbrukning kommer gynnas, medan de som laddar elbilar med full effekt kan få högre kostnader. Rådet är att sprida ut elanvändningen jämnare över dygnet.
  • Ändringen ska vara intäktsneutral för Tekniska verken och syftar till att jämna ut elanvändningen och kapa toppar, för att undvika onödiga utbyggnader av elnätet.

I korthet går det nya systemet ut på att överföringsavgiften sänks, liksom abonnemangsavgiften för alla med en huvudsäkring på max 25A. I gengäld införs en tredje avgift som baseras på kundens fem högsta effekttoppar under en månad.

Vinnare är de som har en jämn elförbrukning, till exempel fjärrvärmekunder utan elbil.

– De belastar elnätet mindre och kommer därför att betala mindre. Den minoritet som får en högre elräkning i det nya systemet är bland annat de som laddar sin elbil med full effekt. Därför ger vi rådet att ladda med lägre effekt under en längre tid, det kan ge stor effekt på kostnaden, säger Jesper Hagbom, vd på Tekniska verken Linköping Nät.

För alla elkunder kommer det att löna sig att sprida ut elanvändningen jämnare över dygnet, till exempel genom att undvika att köra tvättmaskin, torktumlare och dammsugare samtidigt som man lagar mat.

Den nya avgiften ska vara intäktsneutral för Tekniska verken – det vill säga att bolaget varken ska tjäna eller förlora på förändringarna. 

undefined
Med det nya systemet kan elräkningen bli lägre om man undviker att använda flera maskiner samtidigt.

Energimarknadsinspektionen har beslutat att alla elnätsföretag ska införa en effektavgift senast 1 januari 2027. Bakgrunden är att det används alltmer el, vilket gör att elnäten måste byggas ut. Ett sätt att slippa bygga ut mer än nödvändigt är att få konsumenterna att jämna ut elanvändningen och kapa topparna. 

– Om det här fungerar som det är tänkt och bidrar till att elnätet nyttjas mer resurseffektivt så att elen räcker till fler, kan man säga att alla blir vinnare med den nya avgiften. Vi arbetar hela tiden med att bygga ut elnätet, men vi vill inte investera mer än nödvändigt för att kunna hålla nere kostnaden för konsumenten, säger Jesper Hagbom.

Effektavgiften införs 1 september i Linköping och 2025–2026 i Mjölby. Den nya avgiften gäller villaägare, fastighetsägare och företag – för dem som bor i lägenhet kommer avgiften att införas senare.

undefined
Att elanvändningen i Sverige går upp kan ses som något positivt – elektrifiering behövs för att minska fossilanvändningen. Men det ställer krav på elnätet.

Under Mina sidor på Tekniska verkens hemsida kan man se en prognos på hur den nya avgiften påverkar ens elräkning om man konsumerar på samma sätt som under det senaste året. Man kan också se en historik på vilka effekttoppar man haft.

På Mina sidor finns också en möjlighet att välja en alternativ prislista som kan gynna den som är riktigt bra på att sprida ut sin elanvändning under dygnet.

– Det finns också utrustning att köpa på marknaden om man vill se elanvändningen i realtid, tipsar Jesper Hagbom.

undefined
Tekniska verken inför en effektavgift i Linköping 1 september. Samtidigt sänks överföringsavgiften, liksom abonnemangsavgiften för alla med en huvudsäkring på max 25 A. För dem som har en huvudsäkring på 35, 50 och 63 A höjs abonnemangsavgiften.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!