Linköping är en stark kommun med god ekonomi. Det är också en delad stad och landets mest segregerade stad, enligt en undersökning.
Arbetslösheten bland inrikes födda Linköpingsbor minskar kontinuerligt och ligger på några enstaka procent. Samtidigt går cirka 20 procent av kommunens utrikes födda arbetslösa.
Den framtida chefen för arbetsmarknad och integration får i uppdrag att bidra till att ena staden och göra det som kommunens kända logga står för. Förverkliga idéer. Tjänsten är kopplad till Linköpings politikers uttalade mål om att det är en stad för alla invånare.
– Det går jättebra för Linköping men alla invånare har inte samma nytta av detta. Det finns en stor skillnad i hur stor arbetslösheten är bland utrikes födda jämfört med inrikes födda. Redan nu, när man inte räknar med de nyanlända som kom i slutet av året, säger Lars Rehnberg, direktör på kommunens utbildningsförvaltning.
För honom är det ganska självklart att den nya tjänsten ska finnas inom just utbildningsförvaltningen även om jobbet går ut på att hitta modeller för samarbete med näringslivet, fackföreningar, arbetsförmedlingen och andra aktörer. Allt för att hitta nya och kortare vägar in på arbetsmarknaden för utrikes födda. Vilket i sin tur gynnar integrationen och för samman staden.
– Många faktorer påverkar arbetslösheten men utbildningsnivån är den enskilt viktigaste faktorn. Därför ingår arbetet med utbildningsfrågor också i tjänsten. När det gäller arbetslösa ungdomar utan gymnasieutbildning ska man vara flexibel och hitta nya sätt, säger han.
Linköpings kommun är en stor offentlig arbetsplats med cirka 8 000 anställda och det är meningen att kommunen ska vara en exemplarisk arbetsgivare.
– Vi själva kan göra en hel del för människor i de prioriterade målgrupperna; vi kan anställa, vi kan ställa krav på socialt ansvar i offentliga upphandlingar, kommunen har egna bolag som också kan hjälpa till, säger Lars Rehnberg.
Blir det inte för mycket för en enda person?
– Här ska man tänka nytt, tänka fritt, samarbeta och se till att andra aktörer också gör sin del. Det är en proaktiv tjänst, det vill säga att vi vill hindra att de nyanlända som kommer i år och nästa år, och de blir fler än tidigare, hamnar i arbetslöshet.
Ansökningstiden för tjänsten går ut nästa vecka och Lars Rehnberg hoppas att den blivande chefen ska kunna börja under våren. De fyra prioriterade målgrupperna som det ska satsas på är: unga vuxna mellan 20 och 29 år, lågutbildade, funktionshindrade och de som får försörjningsstöd.