– Det är jättekul att kunna bidra och inspirera. Boken bygger på en historia från när jag var liten och på väg till en cup, allt är inte hämtat från verkligheten men mycket, säger Charlotte Rohlin.
Saknade du en sådan här bok när du var yngre?
– Ja det gjorde jag. Det var bara killar i huvudrollen i fotbollsböckerna. Det här ligger i tiden, tycker jag, säger Charlotte Rohlin.
Det är sportjournalisten och författaren Jennifer Wegerup som skrivit boken om Charlotte som åker på fotbollscup tillsammans med sitt lag. Hon jobbar till vardags på Aftonbladet och bevakar bland annat Zlatan Ibrahimovic i Paris för deras räkning. Själv spelade hon fotboll i 17 år, och boken är viktig för henne personligen.
– Självklart kan tjejer som spelar fotboll ha Zlatan som förebild, men det handlar ju en del om identifikation. Tjejer behöver ha andra förebilder än bara de som är snygga, de behöver se kvinnor som blir kända för vad de gör och inte hur de ser ut.
Hon upplevde som liten att hon ofta fick ta strid för sin rätt att spela fotboll, och villkoren var alltid sämre än herrarnas. Fortfarande har få fotbollsspelande tjejer möjlighet att leva på sitt idrottande.
– Det går inte riktigt ihop, jag får jobba extra. Det är jättebra att det kommer en sådan här bok, damfotbollen behöver synas mer, säger Emma Lennartsson som är yttermittfältare i Linköpings FC.
Sedan år 2000 har det kommit 20 titlar för åldern 6-12 som handlar om flickor som spelar fotboll, jämfört med 200 för killar. I samma lättlästa genre som "Sätt straffen, Charlotte!" finns endast två. Initiativet till boken tog Olika Förlag, som jobbar för positiv förändring i frågor som rör normer, genus och mångfald.
– Målet är att det ska bli uppföljare, kanske en bok varje år. Böcker om tjejer som spelar fotboll är en pusselbit i det stora hela, för att förbättra villkoren, säger Marie Tomicic på Olika Förslag.