Nu visar de upp DC-3:an

På tisdag görs en specialvisning av några föremål som hämtats upp från Östersjöns botten. Då ger Flygvapenmuseum en guidad tur i sitt magasin.

Linnéa Holmberg Wensby, intendent vid Flygvapenmuseum visar föremål från DC-3:ans haveriplats.

Linnéa Holmberg Wensby, intendent vid Flygvapenmuseum visar föremål från DC-3:ans haveriplats.

Foto: Per Olsson

Linköping2017-06-08 19:00

På tisdag är det 65 år sen en svensk DC-3:a försvann över Östersjön. Det var länge ett mysterium vad som hänt, men så småningom erkände Sovjet att de skjutit ner planet. År 2003 hittades det igen. Det bärgades och finns nu på Flygvapenmuseum i Malmslätt.

Planet låg på 125 meters djup strax utanför Gotska sandön. Kylan och mörkret har gjort att många föremål bevarats, dykarna sökte av ett område med en diameter på 600 meter och allt som hittades har inte visats för allmänheten. Det är det som ska ske på tisdag.

– Det är väldigt ömtåliga föremål, berättar Linnéa Holmberg Wensby, intendent vid Flygvapenmuseum.

Hon har lagt upp femton föremål på ett bord och hon har bomullsvantar på händerna när hon lyfter upp en livväst.

– Den här hade en av besättningsmännen på sig när allt hittades nere i djupet. Och efter 52 år på botten så kunde den fortfarande blåsas upp. Gummit är intakt, däremot har den bomullstråd som använts i sömmarna försvunnit helt, berättar hon.

Av de åtta besättningsmännen återfanns fyra i planet, men trots att fyra fortfarande saknas är hon tämligen säker på att ingen hann hoppa innan planet kraschade.

– Man kan se på hur stolarna är deformerade att det suttit någon i dem vid nedslaget.

Den som nappar på den guidade visningen på tisdag kommer också att få se en signalspaningsballong. På 50-talet var den superhemlig, den släpptes upp av Usa från norsk mark och skulle segla in över Sovjetunionen för att ta bilder.

Planen för att fånga in spionballongen var minst sagt avancerad. Amerikanarna hade tänkt sig att fånga den med en hov från att annat plan. De skickade upp ungefär 450 stycken mellan åren 1950 och 1958. De allra flesta försvann, men fem av dem kraschade i Sverige. Det är därför det finns en på Flygvapenmuseum nu.

Trots det stora svinnet lyckades Usa fotografera ungefär 8 procent av Sovjetunionens yta.

I Flygvapenmuseums tämligen fulla magasin finns också den undervattensfarkost som användes vid bärgningen av DC-3:an. Den är en brittisk skapelse – modellen har också förekommit i Bondfilm – och som svenska Försvarsmakten använt till hemlighetsfulla undervattensarbeten. Förutom bärgningen av DC-3:an då.

Nu ska inte Försvarsmakten ha bemannade farkoster under vattnet längre och därför har de skänkt maskinen till Flygvapenmuseum

– De andra föremålen är för ömtåliga för att ställa ut, men den här ska vi ta in i utställningshallen, berättar Linnéa Holmberg Wensby.

Den som vill kan till och med krypa in och känna hur det är att vara dykare i marinen – åtminstone under den guidade visningen.

Observera att visningen måste förbokas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!