I Östergötland samarbetar Länsförsäkringar Östgöta med polisen, bostadsbolag, regionen samt kommunerna för att minska antalet cykelstölder.
– Linköping är den stad i länet som sticker ut från mängden, säger Sofia Hedberg som från polisens sida aktivt arbetar med frågan.
Hon fortsätter:
– Omkring tolv procent av alla brott som anmäls i Linköping rör cykelstölder. Snittet för riket ligger kring sex procent. Det är en anmärkningsvärd skillnad.
Förhållandet förklaras delvis av att Linköping är en studentstad, menar Hedberg.
– Vi har sett att cykelstölderna i andra studentstäder också ligger på en hög nivå, säger hon. För ungdomar som studerar är cykeln ett smidigt transportmedel. Många har också flera cyklar, av kanske lite sämre klass, just för att de vet att de riskerar att bli stulna.
Helena Hellstén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta, menar att studenter ibland "lånar" cyklar av varandra.
– De hittar en olåst cykel utanför bostaden och tar den till stan och sedan hem igen. Vi vet att det beteendet förekommer, säger hon.
Enligt Länsförsäkringars siffror ligger cykelstölderna i Östergötland på en hög nivå som inte har ändrats särskilt mycket de tre senaste åren.
– Den statistik vi lutar oss mot rör anmälningar som är gjorda till oss och de hamnar på drygt 1 700 per år. Det vi ser är att skadekostnaderna ökat kraftigt de senaste åren, från cirka fyra miljoner kronor till nästan 6,3 miljoner. Förklaringen till det är att antalet stulna elcyklar ökat. Anmälningarna som gäller stölder av batterier till elcyklar har också stigit, fortsätter Hellstén som pekar ut Linköping som den kommun där stölderna är som mest alarmerande.
Nu görs det stora insatser för att försvåra för tjuven, påpekar Helena Hellstén.
– Fastighetsägare och bostadsbolag bygger cykelförråd. Kommunen är också med och hjälper till. När uppställningsplatserna vid Resecentrum byggdes om förra året rensades till exempel 1 000 gamla cyklar bort.
Från polisens sida arbetas det också hårt med att få ned antalet cykelstölder, hävdar Sofia Hedberg.
– Vi kan såklart inte bevaka alla stora cykelparkeringar, men våra register kontrolleras så fort det kommer in en anmälan. Det ligger ett stort ansvar på ägaren. Skriv upp cykelns ramnummer. Då har vi stora möjligheter att spåra den om den skulle bli stulen. Lås cykeln varje gång du lämnar den utan uppsikt. Ta gärna ett fotografi av hela cykeln. Det underlättar för oss i vårt arbete att hitta den.
Enligt Hedberg är det allt från ligor till vanliga tjuvar som ägnar sig åt cykelstölder.
Trenden är också att tillgreppen ökar under sommarhalvåret.
– Vi märker det mest när skolorna startar, i augusti. Då är ungdomarna i behov av cyklar och det vet de som stjäl för att sälja.
Sofia Hedberg uppger vidare att flera cyklar hamnar utomlands efter att de stulits.
– Det är ofta byten av lite finare märken. En del är säkert beställningsjobb som ligorna fått.
2017 anmäldes 2 284 cykelstölder i Linköping till polisen.
2018 gick siffran ned till 2 192.
– Ett litet minus och det är såklart positivt, säger Sofia Hedberg som understryker vikten av att göra en stöldanmälan.
– Det är förutsättningen för att vi ska kunna arbeta vidare med brottet, säger hon.