Den senaste veckan har det varit trångt på Östgötatrafikens pendeltåg, särskilt på eftermiddagarna. När tåget från Linköping mot Motala avgick 16.15 på tisdagen var perrongen fylld med väntande resenärer. På förhand gick det att förstå att vagnarna snabbt skulle fyllas.
– Det var helt galet, säger Susanne Hall som åkte med tåget på tisdagen.
– Jag och min arbetskompis satte oss mittemot varandra och lade våra väskor bredvid. Då kom det en och ville sätta sig där, men då sa jag tydligt nej.
De är ett sällskap som brukar resa mellan Motala och Linköping varje dag. Några av dem har hört av sig med synpunkter på trängsel både till Folkhälsamyndigheten och Östgötatrafiken.
– Folk har tröttnat på att ta hänsyn. Man tänker nog bara på att man vill sitta för att man är trött efter en arbetsdag, säger Britt Identeg.
Bilden på eftermiddagsträngseln publicerades i sociala medier och väckte genast reaktioner. "Obegripligt! Snälla, säg att bilden är från typ förra året!", "Oj...det där ser ut att vara lika mycket folk som före corona. Jag vågar inte åka tåg längre utan tar bilen", "Herregud, det där är ju 20 centimeter!".
I april minskade resandet med kollektivtrafiken kraftigt. Enligt Östgötatrafiken halverades antalet resenärer och därför drogs turerna ner. Den 15 juni gick man sen över till en något reducerad sommartidtabell på grund av pandemin. Sen dess har inga ytterligare förändringar gjorts, men i takt med att många återgått till sina arbeten har antal resenärer ökat igen.
– Vi vet att det ökat, men från måndag kör vi hösttidtabell med allt vi har - fler ihopkopplade vagnar och fler avgångar under rusningstid, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Susanne Hall och Britt Identeg tycker ändå att Östgötatrafiken borde ha tagit ett större ansvar just den här veckan. De vill se fler vagnar och avspärrade säten.
Borde ni inte ha agerat när ni sett ett ökat resande?
– Kundvärdarnas insatser kunde kanske ha styrts upp något, men mycket ansvar ligger på den enskilde resenären. Uppmaningen är ju att det är bara de som verkligen behöver som ska åka kollektivt nu. När resenärer ska gå in och ut genom samma dörr så blir det på väldigt liten yta hur man än gör.
Östgötatrafiken hade inte kunnat sätta in fler tåg, då de är i händerna på Trafikverket, menar Näsström.
– Det ska till en jättestor kris för att något ska ändras, hela landet följer samma tider.