Det är följden av det finansieringsbeslut som kommunstyrelsen tog under tisdagseftermiddagen.
En miljard kostar den här första delen av flytten som i sin helhet kommer att ta drygt femton år, enligt kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).
Finansieringen delas upp i tre delar om 350 miljoner vardera. Vilket innebär att Tekniska verken bekostar en del genom att omprioritera inom sin egen verksamhet bland annat genom "produktionshöjande åtgärder".
En annan del bekostas via olika typer av lån och de sista 350 miljonerna får man loss genom att Tekniska Verken genomför en nyemission (man ger ut fler aktier).
Det slutliga beslutet om finansieringen ska tas av fullmäktige nästa vecka. Men Paul Lindvall (M) tvekar inte om utgången.
– Ärendet är så grundligt förberett att Tekniska Verken direkt efter beslutet kan gå ut på skarp upphandling och vidta andra åtgärder redan till sommaren, säger han.
Det tycks råda total enighet I frågan flytten är ett steg mot en bättre miljö i Linköping både när det gäller luft- och vattenkvalitet. Bland annat har Länsstyrelsen vid flera tillfällen haft åsikter om de utsläpp i luft och vatten som kraftvärmeverket orsakat.
– Vi vill successivt fasa ut användningen av kol, olja och träflis som är det som används i värmeverket, säger Paul Lindvall och påpekar att Linköping, genom att flytta värmeverket, lever upp till sina egna högt ställda klimatmål. Bland annat det om att vara en koldioxidneutral stad 2025.
Förorenad markKraftvärmeverket kommer att ligga i nära anslutning till glasbyggnaden i Gärstad.
Vad som kommer att hända med området där kraftvärmeverket ligger i dag är mera oklart.
Marken som, enligt Lindvall, är attraktiv för bostäder eller företag är kraftigt förorenad och dessutom finns betydligt mer under ytan som måste hanteras. Innan bostäder kan byggas på marken där kraftvärmeverket ligger i dag krävs ett omfattande reningsarbete.