För Morgan Vidar började problemen i februari när bygglovskontoret kom på besök. De upptäckte att brandskydd och utrymningsvägar inte var tillräckligt bra. Myndigheten hotade med vite på 100 000 kronor och stängde alltihop.
Morgan Vidar har ingen önskan att ha dåliga utrymningsvägar, så han beställde så snabbt han kunde håltagning i betongen för nya dörrar. Han grävde också en ny nödutgång från källarvåningen och efter ett par veckor fick han öppna igen.
Så långt har han egentligen inget att anmärka på – men nu har det plötsligt visat sig att han inte får bygglov för sin verksamhet i källaren.
– Här kunde väl kommunen varskott från början, innan jag lade ner pengar på att göra utrymningsvägar, säger han.
I källaren har han banor för biljardgolf och shuffleboard som han nu inte får använda. Beslutet om att inte bevilja bygglov för källaren fattades av bygg- och miljönämnden under förra veckan. Det är också via nämndens offentliga handlingar som vi snappat upp ärendet.
Morgan Vidar har möjlighet att överklaga, något han tänker utnyttja.
Orsaken till att bygglovet inte beviljas är att alla lokaler som allmänheten har tillträde till ska vara tillgängliga för alla – även för dem som använder rullstol. Bygglovet skulle alltså kunna beviljas om han bygger en trapphiss ner till källaren. Det något motsägelsefulla här är att vid samma tillfälle beviljades bygglov för våning två – utan krav på trapphiss.
Detta förklarar bygg- och miljönämnden med att verksamheten på våning två funnits i femton år på tillfälligt bygglov och eftersom man då inte krävt någon hiss vill man inte göra det nu heller. Källaren däremot är ett helt nytt ärende och därför ställs kravet där.
– Det är bara det att alla som ska spela först måste upp till receptionen på våning två. Om jag nu skulle bygga en hiss så skulle den bara stå där och samla damm, säger Morgan Vidar.
Han äger Laserdome tillsammans med sin bror Niclas Vidar, men de äger inte fastigheten. Det gör istället ett bolag där Ingvar Gustavsson är delägare och egentligen är frågan om bygglov något som fastighetsägaren borde ha ordnat. Laserdome har haft tillfälligt bygglov, men det löpte ut redan 2014 och då förelades fastighetsägaren att ansöka om ett nytt.
Varför inget hände vill inte Ingvar Gustavsson berätta.
– Jag vill inte prata om det, det fanns andra omständigheter. Jag konstaterar bara att nu har de bygglov för Laserdome och vill de ha verksamhet i källaren så måste de göra i ordning så att även det följer reglerna. Jag ser inget problem här, säger Ingvar Gustavsson.
Beslutet om att neka bygglov för verksamhet i källaren togs av en enig bygg- och miljönämnd – inget parti lämnade någon reservation.
Morgan och Niclas Vidar har drivit Laserdome sen 2007 och då var verksamheten redan inne på sitt andra tillfälliga bygglov. Reglerna är sådana att ett tillfälligt bygglov gäller i fem år och kan förlängas till högst 15 år.
Tillfälliga bygglov är tänkta för just tillfälliga verksamheter. Varför Laserdome levt på tillfälligt bygglov istället för ett permanent ända fram till september 2014 är oklart.