Nu sprids sjukan - en månad tidigare än i fjol

Vinterkräksjukan kommer tidigt i år. Antalet sökningar på 1177 Vårdguiden har ökat – ett tecken på att smittspridningen har tagit fart.

Tidigt. Vinterkräksjukan kommer tidigt i år.

Tidigt. Vinterkräksjukan kommer tidigt i år.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Linköping2017-10-20 15:00

Det är Folkhälsomyndigheten som uppmärksammar att antalet sökningar på ordet "vinterkräksjuka" nu har passerat det statistiska gräns som visar att spridningen av sjukdomen har tagit fart på allvar. Det är fyra veckor tidigare än i fjol.

– Vi vet inte om årets säsong kommer att bli åt det tuffa hållet, eller åt det mildare. Vi följer utvecklingen men vi kan inte förutspå den, säger Lena Sundqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten i en kommentar.

I Östergötland har det ännu inte dykt upp några tecken på att smittspridningen har tagit fart.

– Vi har inte fått några indikationer på det, men den här smittan finns året runt och vid den här tiden brukar smittspridningen öka, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Folkhälsomyndigheten påminner om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare.

– Den som drabbas bör hålla sig hemma med tanke på att smittan sprids så lätt. Sjukdomen går över ganska snabbt, säger Magnus Roberg.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är synnerligen smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.

Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.

Tipsen som minskar risken för att bli smittad

Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök. Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.

Använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.

Undvik att besöka magsjuka personer.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!