Något som aktionsgruppen Tinnis.nu in i det sista försöker ändra. De vill ha en betydligt större badsjö än förslaget och de driver sin egen linje – Linje 4.
Gruppen har protesterat utanför stadshuset och i samband med det pratat med politiker. Men någon samsyn i frågan finns inte.
I det förslag som ska klubbas av fullmäktige är i princip badsjön halverad. I det nya skicket kommer den att bli någonstans mellan 5 500 och 6 000 kvadratmeter.
Stefan Erikson (M), som lett beredningsgruppen tycker att Tinnis.nu har låst sig vid badsjöns storlek i stället för att se områdets möjligheter att bli en trevlig, trygg och säker mötesplats för många, både badande och andra besökande.
Tinnis.nu hävdar att badsjön kan bli större om man backar på förslaget att ta upp Tinnerbäcken till marknivå i stället för att leda den till Stångån genom en kulvert som går under hela området.
Men beslutet att ta upp bäcken handlar inte bara om simhallsbygget eller utveckling av ett badområde. Det finns andra faktorer i ekvationen, menar Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg på stadsmiljöavdelningen vid Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Som vattenkvalitet och hanteringen av dagvatten.
Enligt Ulf Lorin Johansson behöver vattnet i Tinnerbäcken bli bättre.
– Genom att lyfta upp bäcken upp skapas bättre förutsättningar för det, även om det inte räcker. Det handlar inte om att vi inte kan lägga en ny kulvert, det kan vi. Men ombyggnaden av bäcken är en värdefull åtgärd för att bland annat för att förbättra Tinnerbäckens ekologiska status och klara miljökvalitetsnormen.
Mängden dagvatten ökar också när Linköping växer. Det finns i huvudsak inga andra ställen där dagvattnet kan nå Stångån, enligt Ulf Johansson Lorin. Tillsammans med risk för stora regnmängder ökar därför översvämningsrisken.
– I dag måste man planera, inte bara för hundraårsregn, utan också för tusenårsregn, säger han.
Regnet i Gävle i somras, betecknas av SMHI som ett tusenårsregn.
Om det blir mer vatten än en kulvert – nybyggd eller ej – klarar av, blir det översvämning och det skulle drabba bland annat Tinnisområdet, sporthallen och gång- och cykeltunneln norr om sporthallen.
Men även bäcken svämmar väl över vid ett sådant tillfälle?
– Ja, och därför har vi gjort bedömningen att det behövs en översvämningsyta på 20 meter för att kunna ta hand om de mängderna vatten, säger Ulf Johansson Lorin.
En annan avgörande faktor för badsjöns storlek, enligt Ulf Johansson Lorin, handlar om beslutet att placera simhallen precis i kanten på den gamla badsjön. Höjdskillnaden mellan byggnad och mark är cirka fem meter. För att få plats med bäcken och få till slänter som tillsammans ska bli en fin miljö, tar den en bit av badsjöns yta.
Tinnis.nu är medveten om vilka delar som påverkar utformningen av Tinnis. Det avgörande, enligt gruppen, är att ändra beslutet att ta upp Tinnerbäcken. Nyttan för vattenkvaliteten är liten, menar Hans Nilsson, en av initiativtagarna till gruppen.
– Beslutet om bäcken är inte hugget i sten, det går att ändra på och det jobbar vi för, säger han.
I deras linje 4-förslag är nya badsjön nästan lika stor som den förra, något de anser är fullt möjligt om varken bäck, eller cykelväg är kvar som planerat. Enligt Hans Nilsson är det självklart att deras förslag också tar de miljöhänsyn som måste tas.