Linköpings kommun placerar färre barn hos släktingar och vänner till familjen, så kallade nätverkshem, än andra jämförbara kommuner.
Barn och ungdomar i Linköping skickas till företagsdrivna familjehem utanför länet – även när det finns släktingar som vill ta hand om barnet, visar Correns granskning. I flera fall har kommunen inte utrett om släktingarna är lämpliga som familjehem.
– Jag blir allvarligt oroad över uppgifterna att familjer i nätverket inte alltid utreds som förstahandsalternativet. Barnen måste så långt det är möjligt få ha kvar sitt nätverk, en obruten skolgång och en trygg miljö, säger Stefan Alström (V), ledamot i social- och omsorgsnämnden.
– Det är knepigt om vi inte ens pratar med alla tänkbara familjehem. Jag har fått till mig att förvaltningen ska titta på varför Linköpings kommun har få nätverkshem, säger Emelie Gustafsson (C), ledamot i social- och omsorgsnämnden.
– Att Linköping kommun inte utreder om vissa familjer och släktingar är lämpliga familjehem är mycket problematiskt, säger Åsa Wennergren (L), gruppledare.
– När det finns familjer som kan och vill ska man alltid noga se över dessa möjligheter innan barnen skickas långt iväg. Vi kommer ställa krav om detta, säger Chris Dahlqvist (SD), gruppledare.
Samtliga politiker säger att man inte ska placera barn i nätverket till varje pris, men anser att familjer i barnets nätverk ska prioriteras när familjen är lämplig.
Ett av fallen i granskningen handlar om en treårig flicka som bor på heltid hos sin mormor. Socialtjänstens barnhandläggare vill att barnet ska bo kvar hos sin mormor. Men en annan avdelning i kommunen säger nej till att godkänna flickans mormor som familjehem.
Det här har fått flera Linköpingspolitiker att reagera:
– För mig kom det som en överraskning att Linköpings kommun inte utreder nätverksfamiljer. Jag kan inte sätta mig in i den förtvivlan man som mormor känner om ens barnbarn behöver ett extra hem och socialtjänsten inte ens vill utreda. Så får det inte gå till, säger Liselotte Fager (KD), ledamot i social- och omsorgsnämnden.
– Det är förfärande att Linköpings kommun har valt att inte hörsamma lagstiftningen. Självklart ska vi inte placera barn hos olämpliga personer, men den här flickan har ju bott hos sin mormor under en längre tid. Jag saknar det sunda förnuftet, säger Cecilia Helber (LL), gruppledare.
Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr Linköpings kommun, slår efter granskningen fast att alla som vill bli familjehem ska utredas, ”förutom i de fall då det är solklart att familjen inte skulle klara en utredning”.
– Vi är förundrade över att Linköpings kommun står ut så mycket, säger Annika Krutzén (M) som är ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Hon har pratat med socialdirektören och frågat varför Linköpings kommun har så få nätverkshem jämfört med andra kommuner.
– I enskilda ärenden har man ett tydligt uppdrag att undersöka nätverket, men det gör man inte i tillräckligt stor utsträckning. Det är ganska tydligt. Annars hade vi inte stuckit ut på det här sättet, säger Annika Krutzén (M).
Kommer du agera för att öka andelen nätverkshem i Linköpings kommun?
– Det finns ett uppdrag att vi ska öka andelen familjehem i egen regi och då är nätverket en viktig del. Så uppdraget finns redan. Men i och med den här granskningen så kommer det hamna ett större fokus på det.
Läs alla artiklar i serien:
Mamma Katarinas tuffa beslut: ”Jag polisanmälde min dotter”
Födelsedagsbeskedet till Maja, 19: “Du måste flytta om två dagar”
Astrid, 10, ville bo hos farmor - tvångsflyttades från Linköping
”Det gör så ont att vara ett familjehemsbarn”
Läs chatten: “Jag kommer få torka mitt barns tårar”
Larmet: Tonårsfamiljer i kris får inte hjälp hos socialtjänsten
Släktingar får inte bli familjehem - enkät avslöjar skillnader
Politikerna efter granskningen: “Kontakta kommunalrådet!”
Rådet till föräldrar – sök hjälp tidigt