Vattenmyndigheten klassar Sveriges sjöar, åar och bäckar i en femgradig skala, där allt från växtlighet och fiskförekomst till näringsförhållanden, försurning och ljusförhållanden vägs in.
I Linköpings kommun är det inte ett enda vattendrag som får det högsta betyget, "hög status". Några får det näst högsta, "god", och majoriteten får mittenbetyget "måttlig".
Delar av Motala ström och hela Roxen har "otillfredsställande status", det näst sämsta omdömet. Flera mindre vattendrag får det allra sämsta betyget "dåligt".
– Huvudproblemet är övergödning. Det är både jordbruksbygd och tättbefolkat, så det är en dubbel belastning, säger bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP)
Under 2017 har kommunens miljökontor ökat ansträngningarna för att minska utsläppen av kväve och fosfor. Fokus har legat på Motala Ström och Lillån. 77 jordbruk, tolv större avloppsanläggningar, tre avloppsnät och flera hundra enskilda avlopp har inspekterats. Satsningen fortsätter 2018.
– Vi jobbar mycket med lantbruken. Vi försöker få en större förståelse för hur jordbruket kan bedrivas för att minska övergödningen i vattnet, säger Gustafsson.
Fordonstvättar kontrolleras också extra noga.
– Där handlar det mest om metaller från bromsar och annat.
Målet är att nå något av de två högsta betygen, god eller hög kvalitet. Gunnar Gustafsson tror att det är möjligt.
– Det hoppas jag verkligen. Men det kommer inte att gå fort, det är ett långsiktigt arbete.