Nu ska Linköpings klimatmål nås

Förnybar energi, mindre biltrafik, ekologisk mat i förskolan och fler naturreservat – däribland södra Vallaskogen. Linköpings nya styre har nu presenterat sin plan för hur kommunen ska bli än mer ekologiskt hållbar.

Rebecka Gabrielsson (FP), Lena Micko (S) och Nils Hillerbrand (MP) framför Gasellens solcellstak i Skäggetorp.

Rebecka Gabrielsson (FP), Lena Micko (S) och Nils Hillerbrand (MP) framför Gasellens solcellstak i Skäggetorp.

Foto: Pia Molin

Linköping2014-10-29 18:00

Målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025 sattes 2010 av den då styrande Alliansen. Det har fått kritik, främst från Miljöpartiet, för att vara för luddigt och för att det inte funnits en realistisk chans att nå det i nuvarande takt. Nu är det upp till bevis för kommunens nya majoritetsstyre, och det är också en diger lista på åtgärder som de visar upp under en pressträff i den solcellsdrivna bostadsrättsföreningen Gasellen i Skäggetorp.

De är tydligt överens om att målet ska uppnås.

– Det har funnits planer men ganska lite verkstad. Nu måste vi färdigställa en handlingsplan snabbt och koppla på en budget, säger Nils Hillerbrand (MP).

– Det är skarpt läge nu, säger Lena Micko (S).

Planen innehåller många delar, vissa mer konkreta än andra. Bland annat ska kommunen göra omfattande investeringar i förnybar energi.

– Det är precis i sin linda, men en väldigt viktig del. Det kan till exempel handla om att bygga upp en ny vindkraftpark, säger Nils Hillerbrand.

Övriga satsningar handlar bland annat om att effektivisera kollektivtrafiken, gynna cyklister, minska köttkonsumtion och öka andelen ekologiskt i kommunens verksamheter och att satsa på en hållbar stadsplanering genom att till exempel förtäta staden. Man vill också värna den biologiska mångfalden på olika sätt. Bland annat lovas att södra Vallaskogen ska bli naturreservat.

Trafikomställningar eller förändringar av den offentliga kosten tas inte alltid emot med öppna armar. I planen ingår därför att satsa på marknadsföring och folkbildning riktat mot medborgare, näringsliv, universitet och ideella organisationer.

– Vi vill inte tvinga någon till en viss livsstil, men vi vill underlätta så att det går att vara klimatsmart. Vi har en global värld att ta hänsyn till, säger Rebecka Gabrielsson (FP).

De tre partierna säger sig alla vara nöjda med uppgörelsen. Miljöpartiets önskan om att flytta flygplatsen avfärdades på ett tidigt stadium i diskussionerna.

Hur det omfattande miljöarbetet ska finansieras – det har talats om att en full satsning på målet om koldioxidneutralitet skulle kosta uppåt sju miljarder – ber trion att få återkomma till när de presenterar sin budget om ett par veckor. Men de hoppas på att flera av satsningarna ska betala sig även ekonomiskt på längre sikt.

– Mycket kan vara jobbskapande i sig, säger Nils Hillerbrand.

– Linköping står inför investeringar som ändå behöver göras och som ligger i tiden, säger Lena Micko.

Linköpings klimat- och miljöpolitik

Handlingsplanen innehåller en rad mål för 2015-2018. Här är ett urval:

Ta fram handlingsplan och resurser för att nå målet om koldioxidneutralitet.

Investera i förnybar el.

Gör det lättare att investera i solceller.

Höj miljöambitionerna i kostupphandlingarna.

Fortsätt biogassatsningen.

Fler laddningsstolpar för elbilar.

Anpassa vattenkraftverken så att vandringsvägar för fiskar öppnas.

Bilda fler naturreservat – däribland södra Vallaskogen.

Förtäta staden.

Bevara åkermarken.

Prioritera cykeltrafik framför biltrafik.

Skynda på utvecklingen av kollektivtrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!