Nu ska Herrgårn byggas om

Nu börjar ombyggnaden av Ryds herrgård. För nära 21 miljoner kronor får studenterna ett nytt kårhus. Och inte bara studenter ska få tillgång till huset.

Thomas Lilja, Studentbostäder.

Thomas Lilja, Studentbostäder.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-17 06:00

– Vi vill öppna upp huset och göra en del av det till ett kafé, en mötesplats där det ska finnas möjlighet att komma undan och studera, eller att bara "hänga" och träffa folk, säger Niklas Selander, vd för Kårservice.

Planeringen för Herrgårn har pågått i flera år. I december förra året trodde man att mycket kunde vara klart inom ett år. Fördröjningen beror på projektering och upphandling. Planen är att lyfta fram Herrgårns historia och samtidigt modernisera huset. Gården har anor från medeltiden och byggnaden uppfördes på sent 1700-tal. Huset på 700 kvadratmeter är Q-märkt, vilket innebär att man inte får förvanska det vare sig invändigt eller utvändigt. Men 50 år som kårhus, där större delen har handlat om nattklubb har satt sina spår. Renoveringen kan sannolikt bara göra Herrgårn gott.

– Vi behöver göra Herrgårn mer flexibel, säger Thomas Lilja, affärsområdeschef på Studentbostäder som äger fastigheten och står för själva bygget. Den del som tidigare var dansgolv, med musikscen, ska vi göra till entré med kafé. En känslig bit är att man flyttar trapphuset, lägger köket i källaren och ...

– ... vi tänker riva en vägg med gammal panel, men vi sparar värdefullt material så att väggen går återställa.

Syftet är att bygga en flexibel lokal för sittningar. Kårservice har med hjälp av studenter tagit fram olika behov. Sittningar/middagar, pub och en plats för föreningar att träffas är några saker som har efterfrågats.

Samtidigt ska det bli en mötesplats för allmänheten:

– Herrgårn ska inte längre vara det där mystiska huset där studenterna håller på med något, säger Studentbostäders vd Simon Helmér som själv har studerat i Linköping.

Planen är ett samarbete med Drivbänk, och att bygga upp ett kafé i stil med det som finns på Kungsgatan i Linköping.

– Där ska personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden kunna få sysselsättning. Vi har fått EU-stöd för att utveckla en lösning och vi tycker att det är perfekt att vi kan göra något som bidrar till integration och som öppnar upp för att studenterna inte bara träffar studenter, säger Annica Norlander, projektledare och personalansvarig på Kårservice.

Rivningsarbeten och uppbyggnaden av Herrgårn inleds under veckan. Studentbostäders budget ligger på 20,7 miljoner. Därtill kommer inredningen som Kårservice står för. Arbetet ska vara klart för inspektion i juni och verksamhetsstart sker till höstterminen 2019.

Herrgårn

Inte många tänker på att Ryds Allé leder rakt till Herrgårn, vilket den har gjort genom flera sekel. Ryds gård omnämns redan under medeltiden, då som ett domkyrkogods. Efter Gustav Vasas kröning 1523 inleddes arbetet med reformationen i Sverige. Ett av godsen som övergick i kronans ägo var Ryds gård. På 1550-talet fick en man vid namn Gudmund Olofsson Ryds gård i förläning av kronan. Då kallades gården för Gudmundsgården.

Nuvarande byggnad byggdes under 1720-talet som en mangårdsbyggnad. Byggherre var Karl Gustaf Boije. År 1800 genomfördes en renovering av Ryds Herrgård där byggnaden fick sitt nuvarande utseende. Carl Tersmeden köpte gården 1890 och 1903 gjordes den större renovering som finns kvar idag. 1921 såldes gården till Linköpings kommun som arrenderade ut den till flera jordbrukare. Ryds herrgård såldes till AB Stångåstaden på 1960-talet som renoverade den och hyrde ut den till studentkåren vid nyetablerade Linköpings universitet. Sedan 1968 har Ryds herrgård varit kårhus för Linköpings studenter.

Källa: Vårdprogram Ryds Herrgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!