– Golfklubbarna har haft lite dåligt rykte, men faktum är att många är väldigt duktiga på miljöarbete. Det är kul att länsstyrelsen fått upp ögonen för detta, säger Björn Gustafsson från Östergötlands golfförbund.
Flera golfklubbar i länet jobbar redan hårt och 2018 blev Mjölby GK årets miljöklubb i Sverige. Just Mjölby ingår tillsammans med representanter från Villa Baro (Åtvidabergs GK), Linköpings och Åtvidabergs kommun samt länsstyrelsen i en arbetsgrupp som ska göra östgötska golfbanor ännu bättre för djur och växter.
Under sommaren kommer en konsult att anlitas för att inventera djur- och växtlivet på samtliga golfbanor i Östergötland. Under 2023 ska skötselplaner tas fram som beskriver hur golfbanorna kan bidra ännu mer till en god grön infrastruktur.
– Varje bana kommer få en förteckning på vilka naturvärden som finns och tillsammans med kommunekologer gå igenom hur man kan utveckla dom. Sen är det upp till varje golfklubb att ta ett beslut på vad man vill göra, men jag tror att alla vill arbeta vidare med åtgärder. Tanken är då att söka LONA-bidrag. Kostnaden för själva klubben kommer bli försumbar i slutändan, säger Björn Gustafsson.
Louise Samuelsson är samordnare för Grön infrastruktur på Länsstyrelsen:
– Golfbanor är stora naturområden och åtgärder här kan öka den biologiska mångfalden och knyta samman livsmiljöer. Förhoppningsvis leder detta till effekter även utanför banorna.