Trots att antalet omkomna cyklister sjönk i fjol jämfört med året innan, visar Transportstyrelsens senaste siffror att det är en utsatt trafikgrupp. Av 4 700 allvarligt skadade under 2013 var 47 procent cyklister.
Nu presenterar Trafikverket, Transportstyrelsen samt Sveriges kommuner och landsting strategin ”Säkrare cykling”. Där listas en rad åtgärder som forskning visat har stora effekter på trafiksäkerheten.
Vägunderhåll viktigastEn av punkterna handlar om ändamålsenlig infrastruktur för cyklister, exempelvis att separera bil- och cykeltrafiken. Men viktigast av allt är att förbättra drift och underhåll av vägarna, vilket bland annat innebär snöröjning och reparation av gropar.
Per-Erik Hahn, cykelsamordnare i Linköpings kommun, ingick i den arbetsgrupp som tog fram strategin. Han menar att den på sätt och vis är revolutionerande, eftersom både kommuner och Trafikverket hittills prioriterat säkerheten på bilvägarna.
– Det kanske ändras nu. Man förstår att det är viktigt att satsa på cyklisters säkerhet, och att relativt små insatser kan ge stora effekter, säger Per-Erik Hahn.
Vanligt med halkolyckorDen senaste veckans ymniga snöfall i Linköping aktualiserar frågan. Omkring 80 procent av alla allvarliga skador uppstår vid singelolyckor, varav en stor del orsakas av is och snö.
Corren gjorde i somras en kartläggning av cykelolyckorna i Linköping. Den visade att antalet personer som fått uppsöka sjukhus för vård har ökat något de senaste åren.
Samma statistik används av kommunen för att förbättra säkerheten. I ett trafiksäkerhetsprogram som togs fram för tre år sedan finns en lista över hur svaga punkter i cykelvägnätet ska åtgärdas.
Fler maskiner önskasEnligt Per-Erik Hahn ligger Linköping långt fram när det gäller sopning och saltning av huvudcykelstråken. Det är en teknik som ger nästintill snöfria vägar. Inne i city delar dock bilar och cyklar till stor del på vägarna, vilket innebär något mer snömodd och sämre standard.
– En enkel åtgärd för att förbättra säkerheten skulle vara att köpa in nya maskiner som kan sopa och salta på fler platser. Men det är så klart en budgetfråga, säger Per-Erik Hahn och fortsätter:
– Jag tror och hoppas att den nya strategin blir till stor hjälp på den punkten. Att vi lättare kan övertyga politikerna om att snöröjning och underhåll är bra investeringar.