"Rädd att man ser kamerorna som en lösning"

För två år sedan ville Socialdemokraterna se fler trygghetskameror på Linköpings gator. Nu är de på gång. "Jag blir upprörd över senfärdigheten", säger Elias Aguirre (S).

Kommunal kameraövervakning är på gång i Linköping och debatterades på tisdagens kommunfullmäktige, bland annat av ledamöterna Niklas Borg (M) och Maria Moraes (MP)

Kommunal kameraövervakning är på gång i Linköping och debatterades på tisdagens kommunfullmäktige, bland annat av ledamöterna Niklas Borg (M) och Maria Moraes (MP)

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Linköping2021-12-09 08:00

I kavalkaden av motioner, som under tisdagen avhandlades av kommunfullmäktige (kf), var det några som stack ut – däribland Socialdemokraternas förslag om fler kommunala övervakningskameror. Under hösten beslutade kommunstyrelsen att söka tillstånd för kameraövervakning i Skäggetorp, City, Berga och Ryd. Åtgärden gör att Socialdemokraternas två-åriga motion bifölls av kf, men partiet är kritiskt till ärendets hantering.

undefined
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) är kritisk till hur partiets motion har hanterats. "Jag uppfattar att alliansen inte har klarat av att hantera den här frågan", sa han vid fullmäktige.

– Under mandatperioden har jag känt en frustration över att se kommun efter kommun i Sverige som jobbar med möjligheten till kameraövervakning samtidigt som både fysiska kameror och handlingsplaner har lyst med sin frånvaro i Linköping. Jag är positiv till att vi nu har en gemensam syn men jag är oroad över att inget har trätt i kraft än, sa kommunalråd Kristina Edlund (S).

– Vi såg att det behövde till förändringar och insatser tidigare. Det här är en förlorad mandatperiod i arbetet med att sätta upp övervakningskameror för ett tryggare Linköping, konstaterade kommunalråd Elias Aguirre (S).

Alliansens Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, replikerade så här under fullmäktigesammanträdet:

undefined
"Jag tycker det är pinsamt att polisen inte levererar de kameror som de har lovat", konstaterade Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

– Vi delar uppfattningen om att kameraövervakningen på utsatta platser är ett verktyg i det förebyggande arbetet och vi tror att det kan leda till att fler brott klaras upp. Samtidigt är det klart att jag hade önskat att vi inte hade behövt att bifalla den här motionen. Jag hade önskat att polisen hade uppfyllt sina löften, om kameraövervakning på 27 platser i Linköping, som man gav redan 2018.

– Oavsett detta kommer vi nu att satsa på kommunal kameraövervakning. I första skedet i anslutning till busstrafik och hållplatser där vi inte behöver tillstånd. Parallellt med det påbörjar vi ett ansökningsförfarande, fortsatte han.

undefined
Jörgen Ring (SD), ledamot i kommunfullmäktige, menar att kameraövervakning är nödvändigt. "Vi har pratat om det under lång tid och behovet baseras på en oansvarig integrationspolitik", menar han.

Miljöpartiets kf-ledamot Maria Moraes lyfte ett varningens finger:

– Vi har bifallit den här motionen för att vi ser att det kan göra nytta med att minska skadegörelse på vissa platser. Samtidigt är vi rädda för att många av våra politiska kollegor ser det här som en lösning snarare än en symtomlindring.

– Varför har vi hamnat på en plats där vi pratar om att kameror är ett måste för att vi ska känna oss trygga? Varför har vi i år fått följa en mordvåg? Något har vi, som kommun, uppenbarligen gjort fel. Jag hade mycket hellre stått här och pratat om det, fortsatte hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!