Nu säljs Esprits konkurslager ut

På lördag avslutar konkursförvaltaren utförsäljningen av lagret från Esprit-butiken i Filbytergallerian i Linköping.

Esprit. Nu går utförsäljningen av konkurslagret från Esprits butiker efter konkusen i Norrköping, Linköping och Jönköping in på sista versen. Framtiden för flera av de anställda är fortfarande oviss.

Esprit. Nu går utförsäljningen av konkurslagret från Esprits butiker efter konkusen i Norrköping, Linköping och Jönköping in på sista versen. Framtiden för flera av de anställda är fortfarande oviss.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-09-01 16:02

Det var i början av augusti som bolaget Active Fashion Of Sweden AB bakom tre Esprit-butiker i Norrköping, Linköping och Jönköping ansökte om konkurs genom ägaren Niclas Westmar. Nu avslutas en utförsäljning av klädlagret.

– Vi har haft öppet och sålt ut kläderna och det har gått riktigt bra. Det vill säga, vi kommer att kunna täcka många av de högst prioriterade skulderna, säger Bertil Sjöö, besiktnings- och värderingsman på företaget Units som fått uppdrag av konkursförvaltaren advokat Mats Aronsson att sköta delar av konkursen.

– Vi kommer att avsluta med en nätauktion på det som inte gått åt i butik. I Norrköping gav den cirka 80 000 kronor, säger Bertil Sjöö.

Enligt Bertil Sjöö har Esprit cirka sju–åtta anställda i varje butik och totalt ett 40-tal anställda med dem som jobbar deltid. De har nu rätt till statlig lönegaranti som baseras på antalet anställningsår.

Esprits ledning kommenterar saken så här:

– Först och främst beklagar vi dessa konkurser och stängningar av butiker i Norrköping, Linköping och Jönköping. Vi undersöker olika möjligheter för att återigen ha en närvaro i dessa städer. Det finns intressenter för att driva Esprit-butiker här men vi kan i nuläget inte uttala oss vidare om detta. Det är en tråkig situation för de anställda när butiker stänger, de är dock anställda av en tidigare franchisepartner och ansvaret ligger hos konkursförvaltaren, säger Marie Widmark Dyhr, marketing manager.

När Esprit stänger gapar en stor lokal i Filbytergallerian tom. Fastighetsägare är Aberdeen property nordic.

Vad kommer hända med lokalen i Filbytergallerian?

– Vi jobbar med det. Men det kommer att ta ett litet tag innan vi vet, säger Darina Ronnevik, uthyrningsansvarig på Aberdeen retail.

På fackförbundet Handels i regionen har man haft bråda dagar för att hantera frågor från medlemmar som drabbats av konkursen.

– Många är oroliga för sin framtid, för sina inkomster och vi får stötta dem och svara på många frågor om vad som gäller med statlig lönegaranti. De måste själva komma med anspråk till konkursboet, men vi kan hjälpa dem att räkna ut sin lön. Vi informerar också om omställningsförsäkring och A-kassa, säger Ingela Fors, regional ombudsman på Handels.

Hon ser en trend inom branschen.

– Hela marknaden håller på att anpassa sig för näthandeln. Det handlar bland annat om hur många jobb som ska finnas kvar i butikerna. Samtidigt ser vi en annan trend där nätbutiker öppnar fysiska butiker eftersom kunden vill se varorna. Näthandeln innebär också en omställning eftersom det måste finnas stora lager. Det betyder nya jobb i sin tur, säger Ingela Fors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!